Praznik Pedesetnice u Moravicama

U nedelju Pedesetnice 12. juna 2022. godine, kada praznujemo Silazak Svetog Duha na apostole – Duhovi – Trojice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Moravicama.

Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit Mihailo (Vukčević), protoprezviter – stavrofor Jelenko Stojanović, protoprezviter Darko Dugonjić, protoprezviter Jovan Galamić i protođakon Nebojša Anđić.

U toku Svete Liturgije episkop Gerasim osvetio je novoodrađeni živopis u hramu, a po završetku Liturgije obratio se svim prisutnim vjernicima svojom besjedom rekavši: 

Današnji praznik jeste potvrda Hristovih riječi da i po Vaznesenju Svome, On neće ostaviti učenike, već će poslati Duha Utješitelja, a upravo se to zbilo danas u pedesti dan po Vaskrsenju. Duhom Svetim, apostoli su dobili mogućnost da govore mnogim različitim jezicima, i da Duhom Svetim po čitavom svijetu propovijedaju riječ Božiju. Niko od nas nije ostao uskraćen, Gospod je preko apostola poslao Duha Utješitelja svim ljudima.  Mi Duha Utješitelja primamo prvo kroz Svetu Tajnu Krštenja, a potom i kroz sve ostale Svete Tajne… 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim uručio je zahvalnice dr. Slobodanki Vučković-Repajić i gospodinu Georgiju Jakšiću iz S. Moravica zbog pokazane nesebične ljubavi i bezrezervne duhovne i materijalne pomoći parohiji srpskomoravičkoj u S. Moravicama, u kojoj su pomagali i prikupljali priloge neophodne za uređenje i održavanje hramova i opremanje istih svim potrebnim. 

Scroll To Top
Descargar musica