Posjeta Patrijarha srpskog G. Porfirija Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj

PATRIJARH PORFIRIJE: HRISTOS TREBA DA NAM BUDE NA PRVOM MESTU U ŽIVOTU

U sredu 18. avgusta Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije u popodnevnim časovima posetio je Eparhiju zvorničko – tuzlansku i hram Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju. Patrijarha Porfirija dočekao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko – tuzlanski Gospodin Fotije, sveštenstvo Eparhije i mnoštvo vernog naroda.

Tom prilikom služen je svečani čin doksologije kojim je načalstvovao arhimandrit Dositej Hilandarac u molitvenom prisustvu Njihovih Preosveštenstava Gospode Episkopa bačkog Irineja, vranjskog Pahomija, zvorničko-tuzlanskog Fotija, gornjokarlovačkog Gerasima, kruševačkog Davida i valjevskog Isihija.

Patrijarh Porfirije je u svojoj poučnoj besedi između ostalog rekao da je njegovo srce večeras, uoči Preobraženja Gospodnjeg ispunjeno radošću iz razloga neizmerne ljubavi Božije, kao i da je radostan što je došao u krajeve odakle potiču i njegovi koreni.

On se podsetio i detinjstva i odrastanja zajedničkog sa Episkop Fotijem.

“I od najranije mladosti, od osnovne škole Vladika Fotije i moja malenkost zajedno smo rasli” naveo je Patrijarh u svojoj besedi i dodao da su i zajedno vaspitavali i hranili iz riznice naše Svete Crkve na Bogoslovskom fakultetu a okončali taj svoj život u svetu zajedničkim novim duhovnim početkom u sveštenoj svetoarhangelskoj obitelji.

Istakao da Hristos treba da nam bude na prvom mestu od bilo čega drugog, kao i da nekada mi jedni drugima pričamo o iskušnjima, o raspećima, o teškoćama, ali da znamo da kad god je Gospod bio Prvi u našem srcu da je sve onda dolazilo na svoje mesto.

“Kad nam je Bog bio na prvom mestu i sve ostalo, sve drugo samo po sebi zbog našeg poverenja u ljubav Njegovu ali i zbog Njegove ljubavi u odnosu na nas i sile i snage kojom nas obasipa, sve ostalo drugo je dolazilo na svoje mesto”, poručio je Patrijarh Porfirije.

Dodao je i da treba govoriti Bogu o deci mnogo više nego deci o Bogu.  “To ne znači, braćo i sestro, da upućujemo prazne reči i da očekujemo da može biti ploda. To znači sve upravo ono što sam rekao, da nam Bog bude na prvom mestu”.

Mi smo, istakao je Patrijarh Porfirije pravoslavni, jevanđeljski narod, a to znači da je Jevanđelje naš život.

Na kraju se zahvalio na ljubavi i pozivu i dodao da je došao zapravo u svoj dom. “Kao što je i vaš dom pre svega vaše srce, otvoreno da bude i dom za nas koji dolazimo i kao domaći i kao strani, ali isto tako, braće i sestre, i moje i srca svih nas koji dolazimo ovde su otvorena za vas”, rekao je Patrijarh.

Izvor: https://www.eparhijazt.com/

Scroll To Top
Descargar musica