Poseta Eparhiji gornjokarlovačkoj

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta posjetio je juče (petak, 14.12.2018. godine) episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u vladičanskom dvoru u Karlovcu.
Tom prilikom razgovarali su o teškom položaju preostalih Srba u Eparhiji, kao i izgradnji pravoslavne crkve u Vrginmostu, za koju je, nakon posjete predsjednika Aleksandra Vučića ovom kraju, sredstva obezbjedila Vlada Srbije.
Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima obnove pravoslavnih svetinja u drugim djelovima Eparhije.
Posebna pažnja posvećena je temi zaštite poljoprivrednog zemljišta protjeranih Srba i drugih oštećenih građana koji žive van Hrvatske.
Linta je predložio episkopu Gerasimu da naša crkva treba da ima daleko aktivniju ulogu u očuvanju srpske zemlje, sa čim se vladika složio.
– Od završetka rata 1995. godine do danas Hrvatska je otela više od 800 hiljada katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta građanima srpske nacionalnosti – rekao je Linta i dodao da bi svakom protjeranom Srbinu trebalo pružiti pravnu pomoć da svoju zemlju vrati u posjed.
– U slučaju da Srbi nisu u stanju da obrađuju svoju zemlju, jer žive izvan Hrvatske, treba im omogućiti da je mogu dati na korišćenje na određeni vremenski period Srpskoj pravoslavnoj crkvi – rekao je Linta.

On je naglasio da će sa ovim prijedlogom upoznati i ostale vladike čija se sjedišta Eparhija nalaze na području Hrvatske.

Izvor: https://ssr.org.rs/

Scroll To Top
Descargar musica