Pedesetnica – Silazak Svetog Duha na apostole

”Blagosloven jesi Hriste Bože naš, koji si pokazao Apostole premudrim lovcima, poslavši im Duha Svetog. Pomoću njih si zadobio Vaseljenu, Čovekoljupče slava Ti!”

Na praznik silaska Duha Svetoga na apostole – Pedesetnicu, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Moravicama.
Episkopu su na današnjem sabranju sasluživali: arhimandrit Mihailo, protoprezviter-stavrofor Jelenko Stojanović, prezviter Jovan Galamić i đakon Budimir Kokotović.
Liturgiju su svojim pojanjem ulepšali članovi hora „Vladika Danilo Jakšić“ iz Moravica.
Sveštena Episkopija gornjokarlovačka postala je bogatija za još jednog poslenika na njivi Gospodnjoj. Episkop g. Gerasim je u toku Liturgije u đakonski čin rukopoložio ipođakona Branka Santrača, apsolventa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Po okončanju svete Liturgije, Episkop se obratio prisutnim vernicima, čestitavši im današnji prazniki poučivši ih o značaju samog praznika, kada se u pedeseti dan po Vaskrsenju i deseti dan po Vaznesenju, izlila obilata blagodat Svetog Duha na učenike Hristove, i napunila ih snagom da Hristov zakon na zemlji utvrde: “I kad se navrši pedeset dana bijahu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vjetra, i napuni sav dom gdje oni sjeđahu; I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju.” (Dap 2,1-4) Tako se ispuni ono što je Isus Hristos svojim učenicima pred odlazak na Nebo obećao. Sila Svetoga duha odmah je počela da dejstvuje jer je Sv. Petar nakon toga vatrenom rečju pridobio tri hiljade ljudi za Hristovu nauku.Ovaj praznik se povezuje i ca starim vremenima, kada se slavio praznik žetve, radosti i ljubavi.
Na kraju besede, Episkop g. Gerasim naglasio je, današnjim danom velikim i radosnim za čitavu Eparhiju gornjokarlovačku, jer je rukopoložen novi poslenik na njivi Gospodnjoj, kome želim da revnosno obavlja službu u korist Svete Crkve naše.

Scroll To Top
Descargar musica