Patrijarh Srpski g. Irinej osvetio Hram Svete Trojice u Bihaću

Njegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej predvodio je svečani čin osvećenja Hrama Svete Trojice u Bihaću, u nedjelju 15-tu po Duhovima, na dan kada Eparhija bihaćko-petrovačka proslavlja svoju slavu, svoje zaštitnike u liku Svetih Srba Svetitelja. U produžetku svečanog čina osvećenja Hrama Patrijarh Srpski predvodio je sveto evharistijsko Sabranje.

NJegovoj Svetosti su sasluživali Gospoda Arhijereji: Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Episkop Inokentije marinski i jurginski (Ruska Pravoslavna Crkva), Fotije zvorničko-tuzlanski, Atanasije mileševski, Gerasim gornjokarlovački, Jovan pakračko-slavonski, Nikodim dalmatinski i Sergije bihaćko-petrovački. Uz NJegovu Svetost i NJihova Preosveštenstva evharistijsko učešće uzeli su i arhimandrit Serafim (Kužić), jeromonah Sevastijan (Eparhija dalmatinska), protoprezviter Stojko Strika (Eparhija banjalučka), prezviter Dejan Mandić (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), potođakon Stevica Rapajić (Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka), protođakon Zaharij (Ruska Pravoslavna Crkva), protođakon Nikola Perković (Eparhija mileševska), đakon Dragan Radić (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska) i đakon Nemanja Reljić.

Na malom Vhodu dugogodišnji paroh bihaćki g. Dalibor Nenić odlikovan je najvišim činom sveštenstva činom protoprezvitera-stavorofora, blagoslovom Episkopa Sergija, a rukom njegove Svetosti, otac Dalibor je nagrađen za požrtvovanost i revnost Crkvi Božijoj u Bihaću.

Svjatjejši Patrijarh g. Irinej u svojoj liturgijskoj besjedi obratio se svim prisutnima blagoslovenim riječima i pozdravio sve okupljene vjernike i to prvi put sa oltarskih dveri hrama Svete Trojice u Bihaću, sa koje evo, slava Bogu nakon više od sedam decenija čuje se zvono i molitva upućena Gospodu.

Episkop Sergije se takođe obratio i prigodnim riječima pozdravio NJegovu Svetost Patrijarha Srpskog ali i sve prisutne te je još jednom podsjetio i naglasio značaj današnjeg događaja koji se može opisati riječima psalmopojca koji kaže: Evo dana kojeg stvori Gospod obradujmo se i uzveselimo se u njemu (Ps 117, 24), i pored svega pozvao na mir, ljubav i slogu jer je to ono na šta nas je Gospod svojim Jevanđeljem prizvao.

Na kraju svete liturgije uručeni su ordeni: Svetog Save drugoga reda g. Hamdiji Lipovači iz Bihaća, dugogodišnjem dobrotvotu i prijatelju Srpske Crkve u Bihaću i Eparhije bihaćko-petrovačke, kao i mnogih drugih, g. Mladenu Milovanoviću, kumu novoosveštanog hrama Svete Trojice, orden Svetog Kralja Srpskog Milutina i g. Jovi Turanjaninu orden Svetog Kralja Srpskog Milutina, kao velikom dobrotvoru Crkve Hristove. Posebne Arhijerejske pohvalnice uručene su i svim dobročiniteljima i dobrotvorima ovoga svetog, i za našu Eparhiju, blagoslovenog događaja.

Svečana trpeza ljubavi pripremljena je nedaleko od novoosvećenog Hrama Svete Trojice.

NJegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej je poslije svečane trpeze posjetio mučeničko stratište Garavice gdje je u jeku Drugog svjetskog rata ubijeno oko 12000 Srba sa prostora Bihaća i okoline.

 

Izvor: Eparhija bihaćko-petrovačka

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll To Top
Descargar musica