Parastos i osvećenje spomenika – Krsta u Donjoj Suvaji

U Donjoj Suvaji u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, dana 03. jula 2021. godine, služen je parastos za sve one koji su nevino postradali u mesecu julu 1941. godine od strane ustaške ruke i u kojem stradanju je pobijeno 290 srpskih civila.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim je služio parastos, nakon čega je izvršio čin blagosiljanja i osvećenja Krsta koji se nalazi na spomeniku pored hrama u Donjoj Suvaji, a koji svedoči da narod toga kraja nije zaboravio na one koji su nevino postradali i time posvedočili svoju veru u Hrista.

Episkopu Gerasimu su sasluživali: prezviter Ognjen Tendžerić (Eparhija pakračko – slavonska), protonamesnik Predrag Pantelić, protonamesnik Nikola Malobabić, protonamesnik Predrag Sušić, prezviter Dragan Mihajlović i protođakon Nebojša Anđić.

Ovome događaju su prisustvovali predsednik SDSS-a prof. dr Milorad Pupovac, potpredsednica SDSS-a gđa. Anja Šimpraga i dožupan Ličko – senjske Županije iz Srpskog reda g. Milan Uzelac.

Nakon parastosa i osvećenja Krsta, održan je skromni kulturno – umetnički program u kome su učestvovali gđa. Aneta Vladimirov, pesmu „Lički ojkan“ izvela je gđa. Jovana Lukić, g. Nikola Dobre u tekstu pod nazivom „Antifašisti Zadarske županije“ detaljno je obrazložio stradanje Srba u ovome delu Republike Hrvatske i g. Milorad Pupovac.

Scroll To Top
Descargar musica