Obnova hrama Svetih Arhangela u Kostajnici

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, završeni su planirani radovi na obnovi hrama Svetih Arhangela u Kostajnici.
Ovom prilikom izmijenjena je cjelokupna dotrajala drvena konstrukcija krovišta, a stari limeni pokrov zamijenjen je novim pokrovom od biber crijepa. Ujedno je izmijenjena i cjelokupna horizontalna i vertikalna limarija i postavljena nova fasada na oltarskoj apsidi i gornjoj zoni zvonika hrama.
Hram Svetih Arhangela izgrađen je na temeljima starog koji je srušen od strane ustaša 1941. godine. Njegove temelje osvetio je Episkop Simeon 15. juna 1970. godine, a po završetku gradnje osvećen je 3. septembra 1972. godine. Građen je po projektu prof. Dragomira Tadića u srpsko-vizantijskom stilu. U ovom hramu se sa posebnom pažnjom čuvala i najveća svetinja Eparhije gornjokarlovačke – ruka Svetog Teodora Komogovinskog.
U poslednjem ratu 90-ih godina prošlog vijeka, hram je značajno oštećen brojnim miniranjima okolnih zgrada i mosta na rijeci Uni koji spaja Hrvatsku i Bosansku Kostajnicu. Tokom 1993. godine, izvršeni su samo najnužniji popravci krovišta i oštećenih dijelova fasade, a potpuna obnova ostavljena je za bolja vremena.
Na inicijativu nadležnog parohijskog sveštenika, a uz svesrdnu podršku velikog broja vjernika parohije kostajničke, tokom građevinske sezone tekuće 2020. godine započeli su dugoočekivani radovi na obnovi ove svetinje. Velika podrška i pomoć pri izvođenju radova uslijedila je od strane Episkopa Gerasima, Eparhijskog upravnog odbora Eparhije gornjokarlovačke, Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, Grada Hrvatske Kostajnice i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Hrvatske Kostajnice.
Blagodareći Gospodu Svemilostivom, planirani dio radova uspješno je završen, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava, u narednoj godini bi trebali nastaviti sa izvođenjem preostalih fasaderskih radova i postavljanjem novih podnih obloga.
Ovom prilikom pozivamo Vas draga braćo i sestre da svojim prilozima pomognete obnovu ove naše svetinje. Pozivamo Vas da djelom svoje požrtvovane i nesebične ljubavi prema Bogu i Crkvi svojoj, iskažete svoj neodoljivi poriv zajedništva koji počiva u svakom čovjeku kao bogolikom biću Božjem. Pozivamo Vas da svojim potomcima, svojim budućim pokolenjima ostavite u nasledstvo istinsko svjedočanstvo svoje vjere i ljubavi prema svemu što je sveto i čestito.
Sve Vaše priloge (kunske i devizne) možete uplatiti na žiro-račun Srpske pravoslavne crkvene opštine u Kostajnici otvoren kod Privredne Banke Zagreb:
IBAN 58 2340 0091 1101 8183 9.
Sva pitanja vezana za obnovu možete postavljati na E-mail: [email protected] kao i na telefon 00385 (0)95 87 87 197.

paroh parohije kostajničke
protojerej-stavrofor Slaviša Simaković

Scroll To Top
Descargar musica