Nedelja 28. po Duhovima – Oci

U nedelju dvadeset petu po Duhovima, dana 12. decembra 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu. Preosvećenom Episkopu sasluživalu su: protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

U Svetom Jevanđelju danas smo mogli čuti začalo po Mateju u kojem se govori o rodoslovu Hristovom, odnosno njegovom ovozemanjskom porijeklu-od Avrama pa do Josifa i Marije. Nakon liturgijskog sabranja episkop Gerasim je održao kratku besjedu, kojom je poučio okupljene vjernike o Hristovom ali i našem porijeklu. Govoreći o neizmjernom značaju Ovaploćenja Sina Božijeg episkop kaže da se smisao i cilj čovjekovog postojanja, svrha njegovog podviga, duhovnog i moralnog najbolje može shvatiti i razumijeti ako pravilno razumijemo smisao i cilj Ovaploćenja Sina Božijeg, odnosno Njegovog dolaska u ovaj svijet. Po riječima Apostola Pavla Bog je poslao Sina svog da bismo mi mogli primiti usinovljenje, da bismo mogli postati djeca Božija. 

Naše bogosinovstvo jeste posledica Ovaploćenja Boga, a što jeste najviša projava ljubavi Božije prema čovječijem rodu.

 

Po svršetku besjede episkop Gerasim je čestitao praznik otaca svim ocima i poželio da u miru i Božijem blagoslovu molitveno dočekamo Rođenje Gospoda Isusa Hrista. 

 

Scroll To Top
Descargar musica