Nedelja Pravoslavlja – Sveta Arhijerejska Liturgija u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Rijeci

U nedelju Pravoslavlja 13. marta 2022. godine, a kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Vasilija Ispovjednika, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranjem u hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Rijeci.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter Jovan Galamić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

Po završetku liturgijskog sabranja svim prisutnima se obratio Episkop Gerasim besjedeći na temu današnjeg praznika: „U nedelju Pravoslavlja sjećamo se pobjede, naše ispravne vjere nad svim jeresima, a poslednja iz tih jeresi jeste ikonoborstvo. Crkva je dala mnoge mučenike, ispovjednike, svetitelje, zbog toga ova nedelja i jeste posvećena Pravoslavlju, u kojoj proslavljamo našu ispravnu vjeru. Zato su naši hramovi, ikonostasi, ikone oslikani likovima svetitelja, i kada se poklanjamo ikonama, mi se ne klanjamo materiji, od koje su one sačinjene ili nekom idolu već onom svetom liku koji je izobražen na tim ikonama, kome se molimo i koga slavimo.“

Scroll To Top
Descargar musica