Nedelja peta posta u Karlovcu

U petu nedelju – Gluvnu  Svete i Velike Četrdesetnice 18. aprila 2021. godine, koja je posvećena velikoj i divnoj podvižnici ugodnici Božijoj, prepodobnoj i bogonosnoj materi našoj Mariji Egipćanki, i kada se vrši molitveni spomen na Svete mučenike Agatopoda,  Teodula i prepodobnog Marka, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim načalstvovao je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i đakon Nebojša Anđić.

U svojoj arhipastirskoj besedi vernom narodu, Episkop Gerasim je istakao: Ova nedelja Časnoga posta jeste posvećena prepodobnoj Mariji Egipćanki, čije žitije jeste čudesno, ali ujedno i duhovno i poučno. U životu Marije Egipćanke se projavljuje velika grešnost, ali i još veće pokajanje, život u Jordanskoj pustinji je učinio da ona kroz svoje iskreno pokajanje, i nama bude primer pokajanja, zato njen spomen vršimo u dane Časnoga posta, kada se putem pokajanja spremamo za Vaskrsenje Hristovo. Jevanđelje nam kao i uvek svedoči Gospoda i Njegovo obraćanje apostolima u kojem Gospod govori o svome spasonosnom stradanju, ali i stradanju apostola, hrišćana, jer svako ko ide za Gospodom strada, ali u Gospodu Vaskrsava.

Scroll To Top
Descargar musica