Nedelja o mitaru i fariseju u Sabornom hramu Sveto oca Nikolaja u Karlovcu

U prvo pripremnoj nedelji za Veliki i Časni post, u nedelji o mitaru i fariseju, a kada se  molitveno proslavljaju Sveti Teodor Stratilat i Sveti Sava, Drugi Arhiepiskop srpski, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, dana 21. februara 2021. godine, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Karlovcu.

Episkopu g. Gerasimu su sasluživali protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i đakon Nebojša Anđić.

Po završetku Svete Liturgije, a besedeći na temu jevanđelskog začala Episkop Gerasim se obratio prisutnima rekavši: „ Iz današnje jevanđelske priče o mitaru i fariseju, smo videli na koji način se se molitvom obraćaju i mitar i farisej, farisej se molio Bogu, blagodario što nije kao drugi ljudi, grešan, što nije kao carinik i time pokazao primer gordosti, dok je carinik pokazao primer smirenja, a molitvom se obratio Bogu da oprosti grehe njegove i pokaže milost prema njemu grešnome. Nama ljudima nije dato da govorimo o grehu drugih ljudi, već da u svemu duhovno živimo i sve usmeravamo ka Bogu i neka nam carinik upravo bude primer smirenja i pokajanja, a naše je da od Gospoda tražimo milost i oproštaj za grehove, jer među nama niko ne živi a da nema greha.“

Scroll To Top
Descargar musica