Na Baniji…

U petak 15. oktobra 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim posjetio je područja nastradala u prošlogodišnjem razornom zemljotresu. Ovom prilikom Episkop Gerasim je u pratnji zamjenice gradonačelnika grada Gline iz reda srpske nacionalne manjine g. Brankom Mitić Bakšić, posjetio pravoslavno gradsko groblje u Glini, o kojem evidentno, pored mnogobrojnih uništenih spomenika, postradalih u zemljotresu, niko ne vodi računa.

U nastavku svoje posjete Glini, Episkop je obišao hramove u gradu Glini i Majskim Poljanama, kao i domaćinstva koja je tokom svoje prve kanonske posjete na tronu patrijaraha srpskih, u februaru mjesecu, posjetio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. Vladika Gerasim se tim povodom uvjerio da su obećani radovi, uz mnogo peripetija (poput priključka struje koju Elektra ne želi spojiti, koristeći se izgovorom da kuća nije legalna), sporim tempom, ipak izvedeni, što će mještanima ovog nastradalog sela uveliko olakšati boravak na svojim ognjištima.

Tokom obilaska domaćinstava koja su u sopstvenoj režiji uspjela sebi osigurati novi krov nad glavom, upoznali smo se anomalijama državne administracije, koja ispred ljudskog života i prosperiteta, stavlja administrativne začkoljice i već otežani život dodatno komplikuje, odlazeći toliko daleko da i ovako unesrećene ljude bez krova na glavom, kažnjava, zbog nove i jake volje za životom.

Na kraju svoje posjete Baniji, Preosvećeni Episkop Gerasim obišao je i hram Sv. Spiridona u Petrinji, na kojem se radovi privode kraju.

Scroll To Top
Descargar musica