Nakon više od dve decenije – novi krov na Eparhijskom dvoru

Nakon više od dve decenije čekanja stari Eparhijski dvor Eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu, dobio je novi krov na obnovljenom delu zgrade u Mažuranićevoj ulici.

Stari Eparhijski dvor u Karlovcu koji se nalazi u Radićevoj ulici u strogom centru Grada Karlovca, sazidan je 1882. godine a početkom dvadesetog veka, dozidano je krilo zgrade u Mažuranićevoj ulici. Kroz karlovačku istoriju, pomenuta zgrada imala je veoma važan duhovni, kulturni i prosvetni značaj. Od 1947. do  1993. godine, u njoj se nalazilo sedište Eparhije gornjokarlovačke.

Dvor je devastiran i miniran 25. decembra 1993. godine, usled ratnih dešavanja na ovim prostorima, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Obnova ponenutog zdanja traje više od destak godina, i do danas su vidljivi mali pomaci. Finasije koje se izdavajaju na nivou Republike Hrvatske, uglavnom iz Ministarstva kulure, veoma su mala da pokriju finasiranje najmanjeg građevinskog zahvata na Eparhijskoj i crkvenoopštinskoj zgradi. Takođe, situacija nije ni malo bolja na gradskom, a naročito na regionalnom nivou, jer Grad Karlovac izdvaja vrlo mala finansijska sredstva.

Krajem marta meseca tekuće godine, na obnovljenom delu Eparhijskog dvora u Mažuranićevoj ulici, postavljena je krovna konstrukcija, a postaljanje crepa je trenutno u toku. Pomenuti radovi finasirani su sredstvima Ministarstva kulture Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

 

Scroll To Top
Descargar musica