Molitveno sećanje na postradale u Jadovnu – video prilog –

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Eparhiji gornjokarlovačkoj, dana 24. 06. 2020. godine služen je parastos za nevino ubijene Srbe u logoru Jadovno tokom Drugog svetskog rata.
Parastos jadovničkim žrtvama služili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Nјegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Nikodim i Negovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz saluženje sveštenstva Mitropolije zagrebačke i Eparhije gornjokarlovačke.
U Jadovnu je od maja do avgusta 1941. godine, za 132 dana postojanja logora, ubijeno više od 40.000 ljudi, od kojih su 38.000 Srbi. Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu, gde su leševi žena i dece bacani u more. Logor Jadovno osnovale su vlasti nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), na planini Velebit, u Lici, ubrzo po osnivanju NDH 1941. godine.
Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu. Istoričar dr Đuro Zatezalo precizno je evidentirao, po imenu i prezimenu, više od 10.000 ubijenih. Logor je, krajem avgusta 1941. zatvorila italijanska vojska.

Scroll To Top
Descargar musica