Molitveni početak Svetog Arhijerejskog Sabora

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve započeo je 14. maja 2023. godine svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je, u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova, načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Na kraju svete saborne arhijerejske Liturgije, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je poručio:

– Braćo arhijereji, braćo sveštenici, draga braćo i sestre, po promislu Božjem i po blagodati Duha Svetog mi, arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, sabrali smo se u prestonici našoj i služili svetu Liturgiju ovde, u sabornom zavetnom hramu našeg naroda. Služili smo svetu Liturgiju, kako je divno vladika Ignjatije rekao, da bismo pokazali da je Crkva sabor, zajednica. Svaki sabor dobija svoj smisao i svoju punoću samo kroz sabor koji jeste sveta Liturgija na kojoj nismo samo sabrani mi ljudi, nego smo sabrani u Hristu i oko Hrista sa svim svetima i svi mi zajedno.

Običaj i predanje jeste da se episkopi Crkve Hristove sabiraju da služe svetu Liturgiju, ali istovremeno da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i Crkva kao takva, ali i svaki pojedinac tamo gde se nalazi u svom vremenu i prostoru. Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je, kako se to kaže, globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas. I u najudaljenijem mestu i najusamljenijoj tački zemljinog šara dopire sve ono što se naizgled nalazi daleko i što se ne tiče te tačke. Međutim, globalni svet je pokazao da smo i spolja, a mi znamo u suštini da smo svi međusobno povezani, kao i da sve što čini jedan tiče se čitave Crkve, ali se tiče i čitavog ljudskog roda. Zato se Sabor i sabira. Arhijereji su, slava Bogu, došli su iz čitavog sveta, iz svih krajeva gde ih je Crkva odredila i dala blagoslov da izgrađuju Telo Hristovo. Došli su sa svojim iskustvom, sa svojim uvidima, a sabrali smo se svi zajedno da, uz molitvu i verom u Hrista, pokušavajući najpre da razumemo šta je ono što se zbiva oko nas, ali i u nama, a onda verom i molitvom trudimo se i trudićemo se da damo odgovore na izazove i na sva zbivanja, imajući uvek u svetu samo jedan i jedini cilj, a to je da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog i da naša reč bude uvek reč Hristova, reč Jevanđelja, koja će naravno negde zvučati na jedan način, negde na drugi, neko će na svoj način doživeti, a opet neko drugi na drugačiji način. Međutim, u Saboru i saborno, i u svetoj Liturgiji i kroz svetu Liturgiju, uvek će biti jedna i jedinstvena reč, jer će biti reč Hristova. Zato se Sabor sabira ne da bi upodobio Crkvu ili da bi upodobio Jevanđelje Hristovo ovom svetu, nego držeći se Jevanđelja i reči Hristove, liturgijskog iskustva, ima za cilj i moli se Bogu da onim što je večno i što je istinito preobražava svet i od sveta čini Crkvu. Ponekad će reč Crkve zato biti naizgled opora i gorka, a ponekad i blaga. Međutim, ona će uvek biti reč Hristova, a to znači uvek će biti otrežnjujuća i isceljujuća.

Neka Bog da da ovaj naš Sabor protekne u miru, u međusobnom razumevanju, u ljubavi. Neka protekne u slobodi, a to znači da protekne u mogućnosti da svako iznoseći svoje mišljenje, svoj doživljaj i svoj stav doprinese da se kada razgovaramo o problemima svaki problem sagleda sa svake moguće strane, a kada razgovaramo o nečemu što treba afirmisati da u onome što afirmišemo, tj. svedočimo bude uključen doprinos svakog u jedno sazvučje, što jeste simfonija, ali u jednom glasu. Molimo, braću, sestre i vas koji ste se ovde sabrali narode Božji, da se molite za nas episkope, jer Crkva smo svi mi. I zato ću samo dodati da onda kada neko prepoznaje u Crkvi silu Božju on je prepoznaje u svima nama zajedno. I opet, kada neko, a imamo nažalost neretko i takve izazove i iskušenja, izvrće ono što je reč Crkve, neretko kleveće, neretko menja teze, neretko određuje šta Crkva treba da čini, on to kaže svima nama. Nije Crkva samo četrdeset ili pedeset episkopa nego je Crkva narod Božji, a episkopi su na mestu i po obličju Hristovom da bi prinosili u ime svih žrtvu beskrvnu i da bi vršili tajnu Hristovu.

Neka sve Gospod blagoslovi. Braćo arhijereji, neka nam Bog da najpre smirenja, ljubavi, mudrosti i osećanja da u svakom od nas ima mesta za svakog, kao i odgovornosti za delo i reč Crkve ovde i sada, ali i svugde gde god nas je Bog postavio. Hristos vaskrse!

***

Na predlog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve doneo je odluku da, na osnovu člana 59. Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, sazove Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve u njegovo redovno zasedanje. Radni deo zasedanja najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela Srpske Pravoslavne Crkve, pod predsedništvom NJegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i uz učešće visokopreosvećene i preosvećene gospode eparhijskih arhijereja, započeće u ponedeljak, 15. maja 2023. godine u kripti Svetog velikomučenika kneza Lazara hrama Svetog Save na Vračaru. Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog Arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda. Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost.

Izvor: www.spc.rs

Scroll To Top
Descargar musica