Molitveni početak Svetog Arhijerejskog Sabora

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve započeo je 24. maja 2021. godine, na praznik Svetih Kirila i Metodija, svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je, u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova, načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, uz sasluženje i moliveno prisustvo otačastvenih arhijereja.

„Sabrali smo se na Sabor arhijereja da bismo pre svega projavili i pokazali jedinstvo naše pomesne Crkve, ali istovremeno, da bismo – susrećući se u Duhu Ljubavi, u Duhu Svetome, razmišljajući zajedno o svim iskušenjima sa kojima se suočava naša Crkva – zajedno donosili rešenja koja nisu naprosto administrativna, nego su rešenja u Duhu Svetome koja imaju za cilj da svedoče raspetoga i vaskrsloga Hrista i da izgrađuju telo Hristovo”, poručio je patrijarh Porfirije na kraju svete Liturgije.

„To znači da sabori episkopa nisu poput drugih sabiranja i sastanaka koji se drže u svetu. Sabornost je sama priroda Crkve – drugo ime Crkve je sabor. Sabiramo se oko Hrista i u Njemu kao telo Njegovo. Temelj, suština i manifestacija Crkve kao Sabora – kao jednog organizma – jeste sveta Liturgija koju smo služili i u kojoj smo neraskidivo pokazali jedinstvo sa Hristom, ali i jedinstvo među sobom. Sabori postoje da bi se otklonila svaka vrsta individualizma, samovoljnosti, pojedinačnosti,” dodao je patrijarh Porfirije.

„Danas smo ispunjeni radosnom tugom jer smo izgubili najpre poglavara naše Crkve, blaženopočivšeg patrijarha Irineja, a zatim i arhijereje valjevskog Milutina, crnogorsko-primorskog Amfilohija i zahumsko-hercegovačkog umirovljenog Atanasija. Ne zna se ko je od njih bio značajniji za život naše Crkve i unutar sabornog organizma Crkve doprineo propovedi Jevanđelja i svedočenju Hrista”, istakao je Patrijarh.

„Sveti ravnoapostolni Kirilo i Metodije, koje danas slavimo, dopirneli su da slovenski narodi postanu deo slovesnog stada Hristovog. Imamo dvojicu arhijereja koji nose ime Kirilo i Metodije. U ime svih: da su u Hristu radosni i da služe Crkvi na mnogo godina! Prvi put služismo posle izbornog Sabora, koji je bio vanredni, svetu Liturgiju i priziv Svetog Duha ovde, u hramu Svetog Save, koji je takođe saborni hram našeg naroda i naše pomesne Crkve. I zato neka bi Bog dao da se uvek ovde sabiramo u ljubavi Hristovoj, u Duhu Svetom, da izgrađujemo telo Hristovo sarađujući sa blagodaću Božjom. Vas, sabrani verni narode, molim da se molite za nas arhijereje. Braćo arhijereji, neka bi Gospod dao da molitveni početak Sabora i molitva priziva Svetog Duha koju smo pročitali budu smernice tokom našeg saborovanja da sve ono što u Duhu Svetom, u ljubavi i u istini budemo međusobno razmenjivali nama bude na spasenje a Crkvi Hristovoj na korist. Neka je blagosloven početak Sabora naše pomesne Srpske Pravoslavne Crkve”, poručio je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije.

Извор: http://www.spc.rs/

Scroll To Top
Descargar musica