Liturgijska radost povodom praznika Svetog Danila Ispovednika u Eparhiji gornjokarlovačkoj

Pravoslavlja ispovedniče i dobri arhipastiru Crkve Hristove, voditelju naroda, blaženi i pobedonosni svetitelju oče Danilo, udostojivši se venca večnog života, moli Gospoda za spasenje duša naših. (tropar, glas 8)

Svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Svetoga oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, 27/9. februara 2021. godine na kojoj je načalstvovao, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, toržestveno je na nivou Eparhije gornjokarlovačke, proslavljen Sveti Danilo ispovednik, Episkop, učitelj, rodoljub, pastir i dobrotvor svoga naroda i Episkopije gornjokarlovačke.

Svečanim liturgijskim unošenjem ikone, ustanovljen je datum praznovanja Svetog Danila Ispovednika, a ujedno i kroz njega i sa njim stradalna Episkopija gornjokarlovačka se seća svih onih koji su svedočili ime Božije, pa čak i život svoj dali zarad Istine i čistote vere Hristove i time potvrdili svoj večni život.

Episkopu g. Gerasimu su sasluživali arhimandrit Mihailo (Vukčević), arhimandrit mr Naum (Milković), protoprezviter-stavrofor Jelenko Stojanović, protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić i đakon Budimir Kokotović.

Po zaamvonoj molitvi, Episkop Gerasim je osveštao slavski kolač i koljivo u čast Svetog Danila ispovednika i svih novomučenika, mučenika Eparhije gornjokarlovačke.

Čestitajući svim sabranim praznik, vladika Gerasim je naglasio: „da je ovo praznik u kome proslavljamo Svetog Danila Ispovednika na mjesnom, lokalnom nivou, a da pored njega praznujemo i slavimo sve one koji su postradali za veru Pravoslavnu i koji su zajedno sa njim živeli u periodu kada nije bilo lako i jednostavno biti hrišćanin. Pravoslavna crkva živi i počiva na krvi mučenika, moštima Svetih otaca, apostola, proroka, jevanđelista, ispovednika i svih drugih koji su ugodili Gospodu, koji su svoj ovozemaljski život posvetili Gospodu, a mi smo dužni da ovde proslavljamo njihom praznik, da ih praznujemo i slavimo kao svetitelje. Sveti otac Danilo karlovački i plaštanski živeo je u periodu teškoga vremena za Crkvu Hristovu, jer je onda državni program bio da se po svaku cenu Pravoslavlje uguši, a svi pravoslavni da se pounijate. Vladika Danilo Jakšić nije mučenik, ali je čuvao čistotu vere i kao takvog mi ga praznujemo i slavimo. Govoreći o liku ovoga ispovednika vladika Gerasim je istakao: „ ispovedao je Gospoda i Vaskrsenje Njegovo, pravu i čistu veru, a nikada se nije ni pokolebao ili posumnjao u Hrista, tako isto su posvedočili i potvrdili svoju veru i iguman gomirski Simeon sa svojom bratijom, sveštenici sa Žumberka Marko i Teodor koji su otrovani i đakon Janko koji je svoj život okončao u tamnici. Neka ovaj današnji dan i praznik ukoreni i učvrsti naš pravoslavni narod u Eparhiji gornjokarlovačkoj, da bi hodili uskim putem kao što je to činio Sveti Vladika Danilo“.

 

Scroll To Top
Descargar musica