Likovna kolonija u kontejnerskom naselju Sajmište u Petrinji

Na molbu određenog broja stanovnika stambenog kontejnerskog naselja Sajmište u Petrinji, u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” – Pododbor Petrinja i Srpske pravoslavne Crkvene opštine u Petrinji, dana 27. jula 2021. godine, u krugu naselja i budućeg kontejnerskog Poslovnog centra, organizovana je likovna kolonija pod nazivom „Buđenje svjetlosti“.

Svojim dolaskom i druženjem sa stanovnicima naselja Sajmište, umetnici koji su sa radošću prihvatili poziv za učešće u ovoj plemenitoj akciji obojili su sumornu svakodnevnicu 150 ovdašnjih stanovnika, od kojih će većina obnovu svojih domova dočekati u privremenim smeštajnim objektima koji su instalirani u ovom delu Petrinje.

O razmerama katastrofe koja je zadesila područje grada Petrinje govori i podatak da su u svrhu pružanja smeštaja porodicama koje su ostale bez krova nad glavom organizovana čak tri kontejnerska naselja (Sajmište, Češko Selo, Mošćenica).

Pored pružanja pomoći u vidu bele tehnike i ostalih potrepština za nesmetan život u kontejnerima, podsećamo da je Crkvena opština Petrinja, povodom Praznika Hristovog Vaskrsenja, za stanovnike kontejnerskih naselja Sajmište i Češko Selo sprovela u delo i humanitarnu akciju pod nazivom „Vaskršnji ručak za sve“, prilikom koje je uručeno 225 paketa, dok su najmlađi stanovnici darovani slatkim paketićima i igračkama.

 

Protojerej Saša Umićević, paroh petrinjski

Scroll To Top
Descargar musica