Krstopoklona nedelja u Karlovcu

Poklonimo se danas iznesenom Časnom Krstu Hristovom, i istinski se razveselimo celivajući ga u ljubavi. Na njemu dobrovoljno raspetog Gospoda zamolimo, udostoj i nas da se neosuđeno poklonimo Časnom Krstu Tvom i dočekamo Tvoje slavno Vaskrsenje! (Stihira na poklonjenju Časnom Krstu)

U Krstopoklonu nedelju, 04. aprila 2021. godine, a kada se molitveno proslavlja Sveti sveštenomučenik Vasilije Ankirski, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim načalstvovao je svetim Evharistijskim sabranjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i đakon Budimir Kokotović.

U svojoj arhipastriskoj besedi Episkop Gerasim je prisutne poučio rekavši: „Treća nedelja u postu jeste posvećena Časnom i Životvornom Krstu Gospodnjem, Svojim raspećen na Krstu, Gospod je učinio da Krst postane put Spasenja i Vaskrsenja, a ne izvor smrti. Zbog toga je Krst Častan i Životvoran, što je i jeste za nas najvažnije. Zato nam Gospod u Jevanđelju govori i poziva nas, nikoga ne primoravajući, da ko hoće da ide za  Njim neka se odrekne sebe, neka uzme Krst svoj i ide Za mnom, dakle, nema primoravanja i teranja na tako veliki i strašan podvig, taj put je put Gospodnji i put svetih, i taj put je Jevanđelski, uzak, ali spasonosan. Zato nas Gospod poziva da se odreknemo lažnoga sebe, jer kada smo pali u greh neposlušnosti i uzeli plod sa drveta poznanja dobra i zla i mi smo zajedno sa Adamom pali u isti greh i odrekli se onog pravoga sebe, onoga pravog istinskog bića, koje je od Gospoda stvoreno, kao sasud Duha Svetog, i prihvatili nešto što nije naše biće, prihvatili smo nešto što je lažno, uzeli drugi identitet. I upravo Gospod poziva da se toga odreknemo, sebe, takvoga sebe, da razapnemo starog čoveka upravo na Časnome Krstu i da u nama oživi onaj istinski Bogoliki čovek, sazdan po liku i obličju Božijem.“

Scroll To Top
Descargar musica