KRSNA SLAVA EPARHIJE ZVORNIČKO-TUZLANSKE PROSLAVLJENA U DERVENTI

U petak Svetle sedmice praznujemo obnovljenje hrama Presvete Valdičice naše Bogorodice, zvanog Živonosni Izvor.

Zahvatajte bolesni isceljenje, jer ga Prečista izliva kao sladost istine iz svetog izvora..
Hitajte ovom izvoru svi koji zdravlja tražite, jer Bogonevesta i Djeva živi ukraj ove vode.

(Cvetni triod)

Hram Uspenja Presvete Bogorodice i sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva derventskog bilo je domaćin krsne slave Eparhije zvorničko-tuzlanske – praznika Živonosni Istočnik.

Tim povodom Preosvećena gospoda episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim i osečkopoljski i baranjski Heruvim služili su Svetu arhijerejsku Liturgiju, uz molitveno prisustvo brojnih vjernika i više od 200 sveštenika iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Episkop Fotije je u svojoj besjedi istakao da je veliko zadovoljstvo danas biti u Derventi i podijeliti vaskršnju radost sa vjernicima.

Prvo želim da se zahvalim vladikama Gerasimu i Heruvimu koji su danas zajedno sa nama na eparhijskoj slavi u spomen velikoga i divnoga praznika Istočni petak – Živonosni Istočnik. Praznik posvećen čudotvornom izvoru Presvete Bogorodice na kojem su se mnogi ljudi iscelili od raznih bolesti, rekao je Preosvećni vladika Fotije na početku svoje besjede.

Vladika je posebno naglasio potrebu opisanu u današnjem pročitanom jevanđelskom odeljku da ne budemo trgovci u hramu, nego da budemo pastiri naroda Božijeg i da nosimo težak krst trenutka u kome živimo. Naše Kosovo je raspeto. Pravoslavni narod strada u Ukrajini. Progone sveštenstvo monaštvo najveće svetinje tamo, Kijevo-Pečerske lavre. Kako sve to da nosimo? Jedini način je da se oslobodimo staroga čoveka i u nas se useli Hristos blagodaću Duha Svetoga. Padaćemo i tada, ali ćemo i ustajati.

Moralo je proći 18 godina da bi Derventa ponovo bila domaćin proslave slave Eparhije, što svjedoči o kakvom se značajnom događaju radi, naglasio je gradonačelnik Milorad Simić.

– Tome u prilog govori i posjeta trojice episkopa i oko 200 sveštenika koji će ponijeti lijepe momente iz Dervente. Ja sam danas ispunjen jer je iz Dervente poslana lijepa poruka pravoslavnim vjernicima, naglasio je Simić.

Pored gradonačelnika Milorada Simića, proslavi krsne slave je prisustvovao predsjednik Skupštine grada Derventa Mirko Zemunović, te predstavnici društveno-političkog života iz regije Posavina.

Izvor: https://www.eparhijazt.com/

Scroll To Top
Descargar musica