Izjava srpskih arhijereja i katoličkih biskupa

Izjava episkopa Srpske Pravoslavne i katoličkih biskupa sa susreta u Požegi

Mi, episkopi Srpske Pravoslavne Crkve i katolički biskupi u Hrvatskoj na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića susreli smo se u Biskupskom domu u Požegi, 17. januara 2019. godine u božićnoj radosti, pred početak Svetske molitvene osmine za jedinstvo hrišćana; posvedočili smo zajedničku veru u istoga Gospoda Isusa Hrista ”koji dade sebe za nas” (Titu 2:14), izrazili jedni drugima poštovanje, podelili radosti i nade, poteškoće i probleme zajednica koje predvodimo.

Izrazili smo uverenje da ni jedna strategija, usmerena protiv drugog čoveka, naroda ili Crkve ne može biti uspešna jer nije u skladu s Božjim naumom o čoveku i NJegovom pobedom nad zlom i smrću, ostvarenoj u Hristovoj ljubavi na Krstu. Setili smo se teških stradanja srpskog i hrvatskoh naroda, kao i stradanja drugih građana Hrvatske u nedavnoj prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanim mržnjom. Svesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih zbivanja u dnevnopolitičke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se zato da se naučno istraži i argumentovano utvrdi istina o stradanju u vreme Drugog svetskog rata i u vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine da bi se prestalo licitirati s brojem stradalih i da bi im se vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vere ili političkog uverenja iz naše nedavne prošlosti i svedočimo da svako zlo i nepravdu nanesenu njima ”pobeđujemo kroz Onoga koji nas je zavolio” (Rimljanima 8:37). Polazište našeg pastirskog delovanja u hrvatskom društvu je čvrsto uverenje da nas Bog ”pomiri sa sobom kroz Isusa Hrista, i dade nam službu pomirenja” (2. Korinćanima 5:18). Stoga se molimo da se u nama ostvari Hristova reč: ”Budite, dakle, milostivi kao i Otac vaš što je milostiv” (Luka 6:36), da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo i da bez osvetničkih misli i osećanja mržnje u očišćenom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, lečimo ranjene duše, širimo poverenje i razumevanje među pojedincima i narodima i na taj način jevanđelskim putem postavljamo temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čoveka.

Neka Gospod blagoslovi naša bratska osećanja, dobronamerne misli i iskrene namere.

17. januara 2019. godine

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije;
Episkop gornjokarlovački Gerasim;
Episkop slavonski Jovan;
Episkop dalmatinski Nikodim;
Episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim;
Monsinjor Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, predsednik Hrvatske biskupske konferencije;
Monsinjor Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski;
Monsinjor Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki;
Monsinjor Antun Škvorčević, biskup požeški, predsednik Veća za ekumenizam i dijalog;
Monsinjor Petar Palić, biskup hvarski, generalni sekretar HBK.

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Scroll To Top
Descargar musica