Episkop Heruvim proslavio krsnu slavu – Aranđelovdan

-Kao pšenica što se sa svih gora sakupi u jedan hleb koji se zajednički lomi tako i mi da se okupljamo na svetoj Liturgiji, svedoči Didahi – Učenje dvanaestorice Apostola. Ova eshatološka slika se i ostvarila 21. novembra 2018. godine kada sveta Crkva liturgijski i molitveno proslavlja Nebeske i bestelesne sile na čelu sa Svetim arhangelom Mihailom.
U prepunoj kapeli Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Eparhijskom dvoru u Dalju, Episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim je proslavio krsnu slavu i imendan. Božanstvenom Evharistijom je načalstvovao NJegovo Viskopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, kome su sasluživali Episkop gornjokarlovački g. Gerasim i domaćin sabranja Episkop g. Heruvim. Radost praznika je posebno uveličao i Episkop bački g. Irinej koji je uzeo molitveno učešće na svetoj Liturgiji.
Episkopima su sasluživali arhimandriti German Bogojević (Eparhija kanadska) i Naum Milković (Eparhija gornjokarlovačka), kao i đakon Predrag Jelić iz Dalja.
Svetoj Liturgiji prisustvovali su predstavnici društvenog i političkog života srpske zajednice u Baranji: g. Vojislav Stanimirović, predsednik Glavne skupštine SDSS, g. Milan Šapić, generalni konzul Republike Srbije u Hrvatskoj, g. Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština, g. Jugoslav Vesić, načelnik opštine Erdut, g. Dušan Jeckov, načelnik opštine Negoslavci i drugi.
Na liturgijske vozglase i prozbe je svojim umilnim glasovima odgovarala bogoslovska omladina iz više eparhija Srpske Crkve. Posle zaamvone molitve, usledilo je osvećivanje slavskih obeležja, kolača, vina i žita, nakon čega je episkop Gerasim u toploj i veoma sadržajnoj besedi, ističući značaj Nebeskih sila i Svetog arhanangela Mihaila, čestitao vladici Heruvimu kako krsnu slavu tako i imendan.
Radost praznika i zajedničarenja je nastavljena za trpezom ljubavi u Eparhijskom dvoru u Dalju kojoj se pridružio i Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije.

jerej dr Marko Šukunda

Izvor: Eparhija osečkopoljska i baranjska

Scroll To Top
Descargar musica