Episkop Gerasim u poseti Petrinji

U petak . 13. novembra tekuće godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim obišao je radove na obnovi hrama Svetog Spiridodan Čudotvorca u Petrinji. Nakon obilaska radova, Episkop g. Gerasim je u kapeli parohijskog doma osvetio krst koji će biti postavljen na zvonik hram.

Gradnja starog hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, Episkopa Trimitunskog započela je 1783, a završena je 1785. kada je hram osveštao Episkop Jovan Jovanović. Prvu obnovu hram je doživio 1859. godine po nacrtima Franje Klajna koje je odobrilo Carsko-kraljevsko građevno ravnateljstvo u Zagrebu. Još uvek je pitanje šta je obnavljao, ako je suditi po spoljašnjem izgledu hrama, onda je vršio zahvate na fasadama, ali se sigurno zna da je izvršio obnovu zvonika o čemu svedoči završetak sa renesansnom laternom na čijem vrhu se nalazi jabuka sa krstom, a prvobitni zvonik je imao barokni završetak. Ikonostas starog hrama je bio barokno-klasicistički podeljen na 6 horizontallnih zona sa ikonama, ikone na njemu je naslikao 1815. godine Mihailo Popović iz Oravice, učenik Pavela Đurkovića. Zidove hrama je oslikao čuveni slikar i dekorator Dragutin Inkiostri Medenjak.
Po nalogu Ustaškog stana u Petrinji 1941. hram je u potpunosti srušen. Sa hramom je nestao sav nepokretni i pokretni inventar, a ostalo je sačuvano nekoliko ikona, knjiga i predmeta od metala.

Pedesetak metara dalje od prvobitnog hrama 1976. godine podignut je novi hram. Projekat je izradio Projektni biro Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Dimenzije hrama bile su 8×19,08 m. Građevinska dozvola za izgradnju hrama na kat. čestici 1881/1 (426) k.o. Petrinja izdata je 16. 8. 1973. godine, a izdao je Sekretarijat za upravno pravne poslove i upravni nadzor Opštine Petrinja. U posljednjem ratu na ovim prostorima 1991. godine hram je srušen dotemelja van ratnih operacija. Tada su uništene sve preostale ikone i knjige.

Nova gradnja započeta je 1994. godine kada su osveštani temelji, ali su radovi prekinuti 1995. godine posle operacije etničkog čišćenja „Oluja. Zidove hrama koji su do tada podignuti srušile su buldožerima petrinjske gradske vlasti u aprilu 1997. godine i taj prostor pretvorile u parkiralište.

Pošto je hram uništen, za potrebe vjernika nekadašnja dnevna soba u parohijskom domu preuređena je i vrši ulogu kapele posvećene Svetom Spiridonu.

Trudom Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, protoprezvitera Saše Umićević i vernog naroda parohije petrinjske, 2019. godine, osvećeni su temelji sa novi hram koji je deleći sudbinu naroda ovoga kraja stradao nekoliko puta.

Scroll To Top
Descargar musica