Episkop Gerasim: Krotost i smirenost su temelj svake hrišćanske vrline

Nedelju Cvijetnu, dana 17.04.2022. godine Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Oca Nikolaja u Rijeci. 

Episkopu su sasluživali: protoprezviter-stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter Darko Dugonjić, protoprezviter Jovan Galamić i protođakon Nebojša Anđić. 

Nakon završenog liturgijskog sabranja episkop Gerasim izvršio je čin osvećenja maslinovih grančica te se besjedom obratio vjernicima koji su se okupili u velikom broju.

„Raduj se kćeri Sionova i podvikuj ćeri Jeruslimova jer evo ide car tvoj, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magaretu…“ Upravo kroz te riječi Svetog cara Davida možemo da vidimo koja je misija Hristova na zemlji. Mnogi su ga očekivali kao vojskovođu koji će da ih spasi od tiranina-okupatora, međutim On je došao da nas spasi od mnogo goreg neprijatelja i okupatora duša naših, od grijeha i smrti… Da nas privede poznanju istine svoje, da nas privede carstvu Nebeskom. Gospod je krotak i smiren i kao takav je ušao u Jerusalim. Takvi i mi treba da budemo da bi naša srca mogla da Ga prime. Krotost i smirenost jesu temelj svake vrline hrišćanske i svega onoga što je dobro… Kada je srce naše čisto, ono je puno Blagodati Duha svetoga. Samo takvo srce jeste dom Božiji, a za to je potrebna čvrsta vjera, ta vjera koja vaskrsava Lazara četvorodnevnog, potrebna je danas više nego ikad.

 

Scroll To Top
Descargar musica