Evharistijsko sabranje u Karlovcu

U nedelju 11. po Duhovima, 05. septembra 2021. godine, kada molitveno proslavljamo svešteni spomen Svetog sveštenomučenika Irineja, Episkopa Lionskog i Svetog mučenika Lupa, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu. 

Preosvećenom Episkopu Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša Anđić.

U svojoj besedi, vernom narodu, Episkop Gerasim je rekao: Ljubav po rečima Svetog apostola Pavla, koja se ne gordi, ne nadima, koja prašta, koja ne traži ništa svoje, Ljubav koja sve razume, jeste suština zajednice koja je ispunjena Duhom Svetim. I takva zajednica jeste upravo jedno sa Bogom. Zbog toga mi treba da se trudimo da budemo oni koji će nositi ljubav, ljubav Hristovu u sebi, i oni koji će tu istu ljubav širiti među drugima, jer ta ljubav ništa ne traži, prašta, i ne gordi se. Gospod traži od nas da budemo onakvi kakav je On Sam prema nama ljudima, ipak nesavršeni kao ljudi, pogrešimo, padnemo u greh, treba da i dalje tražimo oproštaj od Boga, da tražimo milost Njegovu, i upravo po današnjoj Jevanđelskoj priči, koja nam govori o praštanju, mi treba da oprostimo i onima koji prema nama sagreše. I zato smo pozvani da se ugledamo na Spasitelja Hrista, kao na savršenu Ljubav, koja je u Hristu  spremna da oprosti sve što sagrešismo mi prema Njemu i drugima, zato moramo biti istinska deca Božija, puna ljubavi i razumevanja, puna praštanja, kako želimo da se nama oprosti, tako da, i mi budemo spremni drugima oprostiti. Onima koji današnji dan na Cetinju  ne razumeju i čine zlim, i oni koji ne razumeju one koji su vekovima sa njima, koji su vekovima u toj sredini i ništa nikome na loše nisu učinili, kao što su Mitropoliti crnogorsko – primorski, tome narodu u Crnoj Gori, narodu malome, u čijoj zemlji se projavilo mnogo Svetitelja, treba pokazati ljubav, oprostiti i moliti se da Gospod urazumi sve one koji ne razumeju i ne prihvataju žrtvu i ljubav Crkve Hristove i Mitropolita crnogorsko – primorskih.

Scroll To Top
Descargar musica