Djeca Banije i Korduna u posjeti prestolnom gradu Beogradu

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, djeca sa Banije i Korduna, iz mjesta pogođenih zemljotresom, krenuli su u posjetu prestolnom gradu Beogradu dana 04. januara 2022. godine.

Omladinu i budućnost naših krajeva na putu je predvodio sveštenik Saša Lončina, zajedno sa učiteljicom srpskog jezika, gospođom Senkom Crevar.

Stigavši na svoje odredište u popodnevnim časovima istog dana, goste iz Eparhije gornjokarlovačke dočekala je gospođica Sanja Lakić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, a učenicima je dobrodošlicu poželio i zamjenik gradonačelnika grada Beograda, gospodin Goran Vesić, koji je putnike sa Banije i Korduna ugostio u poznatoj beogradskoj četvrti Skadarlija.

Sledećeg dana, u jutarnjim časovima, učenici zajedno sa svojim mentorima imali su priliku prošetati gradom Beogradom, obići poznati trg Slavija i uputiti se ka hramu Svetog Save na Vračaru, gdje ih je domaćinski i sa ljubavlju ugostio Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Porfirije.

Obišavši veleljepni hram Svetog Save na Vračaru sa čijim istorijatom ih je upoznao protođakon Mladen Kovačević, priređena je Trpeza Ljubavi u svetosavskom domu pored Hrama Svetog Save. Nakon Trpeze Ljubavi, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije, podelio je Božićne paketiće učenicima iz mesta pogođenih razornim zemljotresima na Baniji i Kordunu, a učenici su Njegovoj Svetosti uručili prigodan poklon u znak zahvalnosti za svu nesebičnu ljubav i pastirsku brigu koje je iskazivao u najtežim momentima zemljotresa, a tako i danas.

U popodnevnim časovima, učenici su posjetili zgradu Vlade Srbije, gdje su obišli sobu sa poklonima, salu za sjednice Vlade Srbije i na kraju Pres salu u kojoj ih je ugostila premijerka Ana Brnabić i uručila im prigodne poklone.

U nastavku, učenici su posjetili Muzej Nikole Tesle koji je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Republici Srbiji, a i u svijetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle.

Za kraj drugog dana posjete, za goste sa Banije i Korduna priređena je večera u Zemunu, na kojoj su učenici imali priliku upoznati veliku dobrotvorku rodom sa Banije, gospođu Zagorku Baltić, kao i poznatog sportistu Milana Borjana, rođenog u Dalmaciji, a danas nastanjenog u Beogradu.

Poslednjeg dana posjete Beogradu 06. januara 2021. godine, Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao je božićni prijem i uručio prigodne poklone djeci sa Banije i Korduna, nakon čega su učenici krenuli put svojih domova kako bi sa svojim porodicama dočekali Rođenje Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista.

Jerej Saša Lončina

Scroll To Top
Descargar musica