Vladika Gerasim u obilasku petrinjske, glinske i topličke parohije

 

U srijedu, dana 26. aprila 2023. godine Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim obišao je građevinske radove na parohijama petrinjskoj, glinskoj i topličkoj u Arhijerejskom namjesništvu karlovačkom.

U Petrinji, vladika Gerasim obišao je radove na hramu Svetog Spiridona Čudotvorca i parohijskom domu. Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji – Na mjestu nekadašnjeg hrama miniranog 1991. godine, izgrađuje se novi hram koji se nalazi u završnoj fazi radova. Uskoro se očekuje početak radova na izradi fasade. Parohijski dom u Petrinji – Zgrada parohijskog doma u Petrinji teško je oštećena u zemljotresu zbog čega je kategorizovana kao objekat sa visokim stepenom oštećenja. Nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo riješenje o obnovi, uskoro se očekuje početak radova na cjelovitoj obnovi, a koja će biti finansirana od nacionalnih sredstava R. Hrvatske.  Po završenom obilasku Vladika Gerasim zajedno sa petrinjskim parohom protoprezviterom Sašom Umićevićem uputio se u obilazak hrama Sv. Oca Nikolaja na gradskom groblju gdje se trenutno se izvode radovi na konstruktivnoj obnovi hrama. Budući da hram predstavlja pojedinačno zaštićeno kulturno dobro R. Hrvatske, svi radovi se izvode prema strogim uputstvima i nadzorom Ministarstva kulture. Nakon toga posjećen je i hram Sv. Proroka Ilije u Blinji na kome se izvode radovi na konstruktivnoj obnovi hrama.

U Glini Preosvešteni episkop je obišao radove na konstruktivnoj obnovi hrama Rođenja Presvete Bogorodice i parohijskog doma. Svi radovi se takođe izvode prema strogim uputstvima i nadzorom Ministarstva kulture.

Nakon posjete Petrinje i Gline, vladika se uputio u Vrginmost gde je obišao novopodignuti hram Sabora Srba Svetitelja. Postavnjem ikona i kandila na ikonostas, te alsfaltiranjem pješačkih i saobraćajnih površina kao i postavljanjem rasvjete u porti uređenje hrama je privedeno kraju. 

Scroll To Top
Descargar musica