Veliko osvećenje hrama srpskih svetitelja u Vrginmostu

U nedelju 10. septembra 2023. godine, kada molitveno proslavljamo Sabor Srba Svetitelja, prepodobnog Mojsija Murina i prepodobnog Savu Pskovskog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjkarlovački G. Gerasim i Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski Nikodim osvetili su hram posvećen Saboru Srba Svetitelja u Vrginmostu.

U nastavku čina osvećenja služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Episkop dalmatinski Nikodim, uz sasluženje episkopa Gerasima i sveštenstva eparhije gornjokarlovačke i dalmatinske.

Nakon završene Svete Evharistije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim uručio je zahvalnice svima onima koji su pokazali bezrezervnu ljubav, te duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi i izgradnji hramova, parohijskih domova i drugih crkvenih objekata. 

Po uručenju zahvalnica, episkop Gerasim je za izrazitu revnost u sveštenopastirskoj službi i savjesno izvršavanje svih povjerenih mu dužnosti u službi Svete Crkve Hristove, protoprezvitera Milu Ristića odlikovao dostojanstvom protoprezvitera – stavrofora. 

Iz besjede episkopa Gerasima: 

Po milosti Božijoj i blagodaću Duha Svetoga danas smo se sabrali ovde da blagoslovimo i osvetimo ovaj novopodignuti hram posvećen svim srpskim svetiteljima. Hramove Božije dižemo da bi se u njima prinosila Sveta Evharistija putem koje bismo se sjedinjavali sa Gospodom i Spasom našim Isusom Hristoom. U Vrginmostu nije bilo hrama do sad, a sa ovim koji je posvećen Saboru Srba Svetitelja postao je jedinstven u srpskoj pravoslavnoj crkvi, ovim praznikom mi proslavljamo sve ugodnike Božije iz reda srpskog naroda počevši od Svetog Save pa do današnjeg dana, sa mnoštvom mučenika i ispovjednika…

Scroll To Top
Descargar musica