Храмовна слава манастира у Метку

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, служио је дана 11. септембра 2018. године, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Метку.

Саслуживали су архимандрит Гаврило из манастира Крупе (Епархија далматинска), презвитер Дарко Дугоњић, презвитер Драган Михајловић и ђакон Будимир Кокотовић.

Након благосиљања славског колача и кољива поводом храмовне славе, извршен је и парастос невино пострадалима у операцији ”Медачки џеп” (септембар 1993. год.).

У пастирској беседи по окончаном богослужењу, Епископ г. Герасим честитао је верницима празник и дан када се присећамо страдања Светог Јована, Претече и Крститеља Господа нашег Исуса Христа, који пострада за владавине Ирода Антипе, злог изданка од злога корјена, сина старога Ирода, убице младенаца Витлејемских.  Свети Јован Крститељ учитељ покајања, смирења и подвижништва, истекао је Епископ г. Герасим. Речима Покајте се јер се приближи царство небеско, припремао је пут Христу, а припремао је и народ и народе, те речи одзвањају и данас и оне су основ нашега спасења. Речима Радујте се јер долази Онај који има власт да покида окове смрти, говорио је пророцима и праведницима и свима мртвима у царству смрти, припремајући их за силазак Христов у ад и васкрсење из мртвих.

Трудом домаћина, у манастирском конаку и порти припремљена је Трпеза Љубави за верни народ који се традиционално на овај дан окупља ради прославе овог великог празника у древној светињи манастира Метка.

 

 

 

Scroll To Top
Descargar musica