Серија “Попадија” угрожава уставна права грађана

Након подробне анализе досадашњег садржаја серије “Попадија”, коју је спровео Сектор за мониторинг Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност, а која се емитује на телевизији са националном фрекфенцијом, недвосмислено је закључено да садржај ове серије дубоко вређа верска осећања грађана Србије православне вероисповести чиме су прекршени и Устав Републике Србије и Закон о радиодифузији.

Марио Спасић, генерални секретар овог Савета, за медије појашњава:

“Устав Србије и Закон о радиодифузији обавезују сва правна и физичка лица на забрану дискриминације и подстицање на пуну афирмацију грађанских права и слобода и развој друштвене хармоније. Са друге стране, садржај серије: “Попадија” дубоко дискриминише грађане православне вероисповести у Републици Србији, ниподаштава уставом и законима загарантовано право вероисповести и насрће на верска осећања вишемилионског броја наших грађана” – саопштава Спасић и додаје:

“Серија: ‘Попадија’ пропагира гнусно понижавање верских слобода грађана Србије, јер у свом садржају вређа жене, као стуб друштва и породице, али уједно и вређа православну верску заједницу и православне вернике, тако што извргава руглу канонски признате верске обреде верске заједнице која окупља највећи број грађана Србије” – закључује Спасић.

“Попадије нису неморалне жене, хришћански верници не могу бити представљени као нераст и Црква не може бити представљена у овом светлу, јер то вређа верска осећања верника. Ова серија крши и Устав и законе Србије и Регулаторно тело за електронско медије и телевизија на којој се серија емитује хитно морају ефикасном реакцијом да спрече даље кршење људских права жена, верских заједница и свих грађана Републике Србије. Оно што вређа, не може бити духовито”, подвукао је Спасић.

Извор: ТВ Пинк

Scroll To Top
Descargar musica