Свети мученик Трифун – Крсна слава Епископа Герасима

Торженственом светом архијерејском Литургијом 14. фебруара 2021. године, у Саборном храму светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца, Епископ горњокарловачки г. Герасим је прославио свога заштитника и своје Крсно име, светог мученика Трифуна.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим уз саслужење домаћина, Епископа горњокарловачког г. Герасима. Епископима су саслуживали архимандрит мр Наум (Милковић), протопрезвитер-ставрофор Горан Петковић, протопрезвитер-ставрофор Милидраг Стокановић, презвитер Горан Каламанда, ђакон Војислав Николић (Епархија осечкопољска и барањска) и ђакон Будимир Кокотовић.

По заамвоној молитви Епископ г. Херувим је благословио хлеб и жито који су принеси у славу Божију и у част светог мученика Трифуна.

Беседећи по завршетку свете литургије Епископ г. Херувим је честитао славу и празник Епископу г. Герасиму и том приликом у архипастирској беседи је истакао смисао и подвиг мучеништва рекавши: „ Света Литургија јесте благодат Божија која нам се даје да би осетили присуство и благослов Божији, управо сабрани у литургијској заједници значи спасавати се, јер је то наш пут, наша смисао у овоме животу. Свети мученик Трифун јесте прави пример благодатног живота, благодатног живота за веру у Христу, благодатног живота за Васкрсење у Христу, јер његово мучеништво, страдање јесте наш пут ка коме треба да идемо. Својим мучеништвом свети Трифун је посведочио Васкрслог Христа и на тај начин нама показао пут Васкрсења и Живота вечног.“ Након беседе Епископа г. Херувима, сабранима се обратио речима благодарности Епископ г. Герасим рекавши: „ Хвала Епископу Херувиму који је дошао не штедећи себе и своје време да овај данашњи дан и радост литургијску подели заједно са нама овде у Епархији горњокарловачкој, такође благодаримо и оцима који су данас саслуживали и свима Вама који сте дошли да заједно прославимо подвиге Светог мученика Трифуна.“

Радост празника својим присуством су увеличали Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије и Епископ далматински г. Никодим.

Scroll To Top
Descargar musica