Света Архијерејска Литургија у Двору на Уни

Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави свој васељени, јер из Тебе засија Сунце Правде, Христос Бог наш, Који, разрушивши проклетсшво, даде нам благослов и, уништивши смрт, дарова нам живот вјечни.”

У петак, 21/8. септембра 2018. године, када наша Црква празнује Рођење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенсво Епископ горњокарловачки г. Герасим, посетио је и служио свету архијерејску Литургију у Двору на Уни, у храму посвећеном Светом великомученику Георгију.
Епископу су на литургијском сабрању саслуживали: протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Милидраг Стокановић и ђакон Будимир Кокотовић.
Беседећи окупљеним верницима по окончању богослужења, Епископ г. Герасим је честитао данашњи празник и успомену на рођење Пресвете Богородице, које је уистину почетак рођења бесмртне и истинске Радости у овоме свету. Благодатна Дјева Марија, коју данас прослављамо, благословена међу женама, рођена је у граду Назарету од старих родитеља, Јоакима и Ане, а након своје треће године живота одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, где је примила благу вест од светог Архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља свиета, из Њенога пречистога и девичанскога тела.
Епископ горњокарловачки, честитао је и господину Николи Арбутини, начелику Општинe Двор и његовм сараднициа, дан Општине, уручивши му поклон, као мали знак пажње за сва добра која је учинио за Српску православну општину дворску у Двору. Такође, Епископ је даривао мермерни крст за споменик невинопострадалима у порти храма Светих апостола Петра и Павла у Доњем Жировцу.
Након Литургијског сабрања уприличена је Трпеза Љубави, трудом протонамесника Југослава Максимовића, пароха дворског, за све који су својим присуством увеличали данашњи празник.
У поподневним часовима, Епископ г. Герасим у пратњи протопрезвитера-ставрофора Радослава Анђелића, архијерејског намесника карловачког, и протонамесника Југослава Максимовића, пароха дворског, присуствовао је свечаној седници дана Општине Двор. За вишегодишњу сардњу и допринос заједници, Општина Двор, уручила је захвалну плакету протопрезвитеру-ставрофору Радославу Анђелицу, дугогодишњем пароху у Двору на Уни.

 

 

Scroll To Top
Descargar musica