Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Карловцу

У недељу двадесет прву по Духовима, дана 14. новембра 2021. године, када Наша Света Црква прославља успомену на Свете бесребренике и чудотворце Козму и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу.

Преосвећеном Епископу саслуживалу су: протопрезвитер Јован Галамић, протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер-ставрофор Милидраг Стокановић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, протођакон Небојша Анђић и ђакон Саша Лончина.

Пре почетка Свете Архијерејске Литургије, Епископ Герасим је г. Милана Пумпаловића из Карловца, рукопроизвео у чин чтеца.

Свету службу Божју увеличао је и чин рукоположења службеника Епархије горњокарловачке, ђакона Саше Лончине у чин презвитера.

По окончању Евхаристијског сабрања, Епископ Герасим се обратио присутним верницима, честитавши им данашњи велики празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана и у својој беседи поучио верне о прочитаном Јеванђелском зачалу, нагласивши:

Јеванђелска поука коју смо данас чули има много повезаности и са данашњим догађајем рукоположења у чин презвитера, нашег ђакона Саше, јер ово семе, ова реч Божја и Јеванђеље Христово, јесте семе које презвитери треба неуморно да сеју у душама људским. Како онима који већ јесу у заједници са Богом, тако и онима који су одступили од Бога. Реч Јеванђеља Христовог мора да се чује свуда, јер Јеванђеље Господа и Спаситеља Нашег Исуса Христа дано је свима и нема ништа лепше од живота у Цркви, живота по Јеванђељу Христовом.

На крају беседе, Епископ Герасим је честитао новорукоположеном презвитеру Саши Лончини, коме је зажелео да ревносно обавља службу у корист наше Свете Цркве.

Scroll To Top
Descargar musica