Прослављен Патрон Епархије горњокарловачке

У среду, дана 17. јула 2019. године, у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу, прослављена је успомена на патрона Епископије горњокарловачке, Светог свештеномученика Саву горњокарловачког и са њим пострадале свештеномученике и мученике.
Верни народ са свих крајева Епископије горњокарловачке, окупило се данас у Саборном храму, да једним устима и једним срцем узнесе песму дивним угодницима Божијим, који пострадаше за веру и примише венац мучеништва на небесима.
Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење, архимандрита Михаила, протопрезвитера-ставрофора Миће Костића, протопрезвитера-ставрофора Радослава Анђелића, преотопрезвитера – ставрофора Милидрага Стокановића и ђакона Будимира Кокотовића.

Пре почетка Свете Литургије, Епископ г. Герасим рукопроизвео је у чин чтеца г. Владана Трипуновића из Добоја, студента Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи.
Након освећења славског колача и кољива у част заштитника Епископије горњокарловачке, пригодном беседом, свим присутним Епархиотима, епископ Герасим честитао је данашњи велики празник и славу богоспасаване Епархије горњокарловачке, која данас радосно славослови богомудрога Архијереја, који веран Христу у страдању оста, мучеништва многа претрпивши, радосно у тајну вјечности приступи, славословећи Бога истинитог.

Овом приликом, ценећи несебично показану љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ при изградњи Епархијског двора у Карловцу, Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве, на предлог Епископа горњокарловачког г. Герасима, одликовао је оредном Светог краља Милутина, господина Миладина Пејића из Јасенице (Словенија) и господина Милана Божића из Сиска.
По окончању сабрања у Светом храму Божијем, за све који су својим присуством улепшали прославу заштитника Епископије горњокарловачке, уприличена је Трпеза Љубави у новоподигнутој Црквеноопштинској сали у порти Саборног храма.

Scroll To Top
Descargar musica