Празник Светог Саве свечано прослављен у Карловцу

Био си наставник, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот, јер, чим си дошао, светитељу Саво, просветио си одмах своју отаџбину и препородивши је Духом Светим, засадио си своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају. Зато Те поштујемо као равна апостолима и светитељима и молимо: Умоли Христа Бога да нам дарује велику милост. (Тропар Светом Сави)

Празник Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, молитвено и свечано је прослављен у четвртак 27. јануара 2022. године у Карловцу. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Радослава Анђелића, протопрезвитера Дарка Дугоњића, презвитера Саше Лончине и протођакона Небојше Анђића.

После заамвоне молитве, заједно са свештенством, верним народом, владика Герасим је освештао славски колач и кољиво Господу у славу, а у част Светог оца Саве, заштитника и патрона нашег народа.
Честитајући свим присутним вјерницима данашњи празник, владика Герасим је говорио о значају, делу и лику Светог Саве, рекавши:

Бог Отац је жртвом свога Сина спасао овај свијет, зато нас Свети Сава као своју дјецу позива да и ми својом жртвом заслужимо спасење, да будемо свједоци Васкрсења Христова, исповједници вјере Христове. Позива нас да будемо његови наследници и себе уздигнемо у мјеру раста висине Христове али и да духовно рађамо и уздижемо будућа покољења ка Христу.

Након завршене бесједе у црквеноопштинској сали је уприличено послужење за све вјернике, а хор при Саборном храму је одржао кратак наступ.

Због тренутне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом ковид-19, ове године неће бити одржана Светосавска академија у Карловцу.

Scroll To Top
Descargar musica