Посјета Патријарха српског Г. Порфирија Епархији зворничко-тузланској

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: ХРИСТОС ТРЕБА ДА НАМ БУДЕ НА ПРВОМ МЕСТУ У ЖИВОТУ

У среду 18. августа Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије у поподневним часовима посетио је Епархију зворничко – тузланску и храм Светих апостола Петра и Павла у Добоју. Патријарха Порфирија дочекао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко – тузлански Господин Фотије, свештенство Епархије и мноштво верног народа.

Том приликом служен је свечани чин доксологије којим је началствовао архимандрит Доситеј Хиландарац у молитвеном присуству Њихових Преосвештенстава Господе Епископа бачког Иринеја, врањског Пахомија, зворничко-тузланског Фотија, горњокарловачког Герасима, крушевачког Давида и ваљевског Исихија.

Патријарх Порфирије је у својој поучној беседи између осталог рекао да је његово срце вечерас, уочи Преображења Господњег испуњено радошћу из разлога неизмерне љубави Божије, као и да је радостан што је дошао у крајеве одакле потичу и његови корени.

Он се подсетио и детињства и одрастања заједничког са Епископ Фотијем.

“И од најраније младости, од основне школе Владика Фотије и моја маленкост заједно смо расли” навео је Патријарх у својој беседи и додао да су и заједно васпитавали и хранили из ризнице наше Свете Цркве на Богословском факултету а окончали тај свој живот у свету заједничким новим духовним почетком у свештеној светоархангелској обитељи.

Истакао да Христос треба да нам буде на првом месту од било чега другог, као и да некада ми једни другима причамо о искушњима, о распећима, о тешкоћама, али да знамо да кад год је Господ био Први у нашем срцу да је све онда долазило на своје место.

“Кад нам је Бог био на првом месту и све остало, све друго само по себи због нашег поверења у љубав Његову али и због Његове љубави у односу на нас и силе и снаге којом нас обасипа, све остало друго је долазило на своје место”, поручио је Патријарх Порфирије.

Додао је и да треба говорити Богу о деци много више него деци о Богу.  “То не значи, браћо и сестро, да упућујемо празне речи и да очекујемо да може бити плода. То значи све управо оно што сам рекао, да нам Бог буде на првом месту”.

Ми смо, истакао је Патријарх Порфирије православни, јеванђељски народ, а то значи да је Јеванђеље наш живот.

На крају се захвалио на љубави и позиву и додао да је дошао заправо у свој дом. “Као што је и ваш дом пре свега ваше срце, отворено да буде и дом за нас који долазимо и као домаћи и као страни, али исто тако, браће и сестре, и моје и срца свих нас који долазимо овде су отворена за вас”, рекао је Патријарх.

Извор:https://www.eparhijazt.com/

Scroll To Top
Descargar musica