Патријарх Порфирије у посети Мајским Пољанама и селу Лушчани у Епархији горњокарловачкој

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 22. септембра 2022. године Мајске Пољане, место крај Глине и село Лушчани у парохији Петрињској, која су тешко погођена земљотресом 29. децембра 2020. године.

У пратњи Патријарха Порфирија био је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим. Патријарх Порфирије посетио је у новосаграђеним домовима породице Бајловић, Паспаљ и Врањанин. Његова Светост дао је обећање да ће Црква према могућностима помоћи свима који су угрожени, као што је помагала до сада.

У свом обраћању овом приликом, Првојерарх Српске Православне Цркве је рекао да су многи људи у том тренутку остали без, пре свега, својих домова, без крова над главом. Било је, нажалост, и неколико људских жртава. Од тада па до данас, Црква се трудила, уз сарадњу са другим институцијама из Хрватске, али и институцијама из Србије и Републике Српске, да учествује најпре у првој помоћи људима који су пострадали, који су остали без своји домова, а онда и касније.

Пре свега, уз помоћ Града Београда, ми смо обезбедили као прву помоћ 120 контејнера, а затим смо се ангажовали – јер није могуће да се непрестано живи у контејнерима – да у мери у којој је то било могуће скупимо средстава за подизање најпре дрвених кућа, које си иначе овде традиционално постојале. Данас смо обишли неколико таквих кућа у Мајским Пољанама и овде, у Лушчанима, где је највише трудом и прилогом Владе Републике Српске подигнуто десет кућа за које слободно можемо рећи да су комфорне, рекао је Патријарх Порфирије.

Његова Светост нагласио је да поред изграђивања кућа, у које сада породице могу да се врате и да живе нормално, следећа фаза бриге око људи који су претрпели штету током земљотреса треба да буде усмерена на њихова домаћинства. Наиме, ово су крајеви у којима је било развијено сточарство, била је развијена пољопривреда. Све то је доведено у питање с обзиром да су и штале пострадале, тако да није било могућности да се брине о стоци у овим крајевима после земљотреса, па су људи оно мало што су имали распродавали.

Сада долази и тај тренутак када је неопходно људима, који су се уселили у своје нове домове, помоћи да покрену своја домаћинства. Притом треба нагласити да има још породица где је потребна помоћ за довршење домова, али и за довршење и развој како се овде каже господарства, тј. домаћинства и имања домаћина. Ми као Црква смо захвални свима онима који су на било који начин учествовали у помоћи људима који живе на Банији и захвални смо онима који су расположени да то чине и убудуће, нагласио је Патријарх Порфирије.

Извор: Телевизија Храм

Scroll To Top
Descargar musica