Молитвено сећање на пострадале у Јадовну – видео прилог –

Над Шарановом јамом на Велебиту, у Епархији горњокарловачкој, дана 24. јуна 2020. године служен је парастос за невино убијене Србе у логору Јадовно током Другог светског рата.
Парастос јадовничким жртвама служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим и Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз салужење свештенства Митрополије загребачке и Епархије горњокарловачке.
У Јадовну је од маја до августа 1941. године, за 132 дана постојања логора, убијено више од 40.000 људи, од којих су 38.000 Срби. Шаранова јама је само једна од 32 јаме на Велебиту у које су бацане жртве логора који је имао своје испоставе и у заливима Метајна и Слана на острву Пагу, где су лешеви жена и деце бацани у море. Логор Јадовно основале су власти нацистичке творевине Независне државе Хрватске (НДХ), на планини Велебит, у Лици, убрзо по оснивању НДХ 1941. године.
Јадовно је, уз Јасеновац, било највеће усташко губилиште у Другом светском рату. Историчар др Ђуро Затезало прецизно је евидентирао, по имену и презимену, више од 10.000 убијених. Логор је, крајем августа 1941. затворила италијанска војска.

Scroll To Top
Descargar musica