ЕПИСКОП ФОТИЈЕ МОЛИТВЕНО СА ВЈЕРНИЦИМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ: ПОЗВАО ЉУДЕ ДА СЕ МОЛЕ ЗА КОСОВО ДА ОСТАНЕ СРПСКО

Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански г. Фотије позвао је вјернике да се моле за распето Косово да остане српско.
 “Косово је одувијек наше, тамо је срце наше, све наше светиње, тамо смо ми и наши темељи. Ми смо једно биће и један народ и један крст светосавски носимо до дана данашњег, а само ћемо га заједно изнијети са својим светитељима”, рекао је владика Фотије данас у Храму светог Ђорђа у Бијељини.

Након Свете архијерејске литургије коју је служио са епископима горњокарловачким Герасимом, осечкопољским Херувимом и шабачким Јеротејем, владика зворничко-тузлански је прославио своју крсну славу Часне вериге светог апостола Петра, заједно са вјерницима ломећи славски колач.
 Поред епископâ у светом сабрању су учествовали и архимандрит Нектарије, секретар Светог Архијерејског Синода; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; протојереј-ставрофор Видоје Лукић, архијерејски намјесник зворнички и протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински. Крсној слави епископа Фотија молитвено су присуствовали и епископи ваљевски Исихије и мохачки Дамаскин, викар епископа бачког Иринеја, као и умировљени епископи Василије и Константин.

Епископ Герасим честитао је епископу Фотију крсну славу и пожелио да га Господ молитвама Светог апостола Петра оснажи и укријепи у његовој служби онако како доликује архијереју Божијем који води народ.

“Времена нису лака и једноставна, али никада и нисмо тражили једноставно и лако, него да нас Господ благослови да прођемо кроз све тешкоће и да као побједници изађемо пред лице Његово, а то можемо уз помоћ Божију, благодаћу и молитвама свих светих и светог апостола Петра”, рекао је владика Герасим.

Заједно са бројним вјерницима молитвеном скупу присуствовао је начелник општине Угљевик Василије Перић који је епископу Фотију честитао крсну славу у име подмајевичана и пожелио му добро здравље мир и срећу.
 Перић је за владику Фотија рекао да је дао печат не само духовном животу, већ и сваколиком другом прогресу, водећи народ на најбољи могући начин као архијереј, личност, интелектуалац и духовник који је радост и понос народа и Епархије зворничко-тузланске.

“Мало ко као владика Фотије зна и осјећа све муке, невоље, потребе, али и путеве изласка из сваког ћорсокака за Србе у расејању, региону, овдје код нас и у нашој матици. Владика нас учи љубављу како да будемо на најбољи могући начин сабрани, тако да наш културни, духовни и језички простор нико не може да омеђи, унизи и понизи”, рекао је Перић, који је замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

Након литургије владика Фотије уприличио је свечани ручак за монаштво, свештенство, друштвене и политичке представнике Семберије, Мајевице, Посавине и даље.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Scroll To Top
Descargar musica