Његово Преoсвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј обавио помен невино страдалим жртвама у логору Јадовно

У поподневним часовима дана 23.06.2022. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски господин Андреј стигао је у сједиште епархије горњокарловачке у Карловцу. Преосвештеног Епископа је дочекао домаћин – Епископ горњокарловачки господин Герасим заједно са својим свештенством. По доласку у епархијско сједиште и кратким упознавањем са историјатом епархије Преосвештени епископи и свештеници су присуствовали вечерњем богослужењу које је служио протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић. 

Данас, 24.06.2022. године Преосвештени епископи упутили су се ка планини Велебиту у мјесто Јадовно. Успут су обишли Смиљан и присусвовали на литургији у храму Светих апостола Петра и Павла – храму у којем је крштен велики научник Никола Тесла.

Комплекс Госпић – Јадовно – Паг је био први концентрациони логор у тзв. Независној Држави Хрватској који је основан 1941. године. У јамама на Велебиту и губилиштима на острву Паг, током четири месеца усташе су ликвидирале 42.000 људи – Срба, Јевреја и Рома, из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Шаранова Јама је највеће стратиште Јадовна, те је на том мјесту Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао чином парастоса уз саслужење свештенства и монаштва, a главни рабин Луцијано Прелевић Моше обавио је кадиш (јеврејска молитва). Након помена и кадиша положени су вијенци код централног споменика на Јадовну.

Присутнима су се обратили потпредсједник Владе Хрватске Ања Шимпрага, Фрањо Хабулин из Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Огњен Краус из Координације јеврејских општина у Хрватској, Борис Милошевић из СНВ-а и изасланик предсједника Србије Веран Матић.

Scroll To Top
Descargar musica