Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Герасим: Крст је спасоносни лијек

У Крстопоклону недељу, 27. марта 2022. године, када се молитвено прославља Преподобни Бенедикт Нурсијски, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић.

У својој архипастриској бесjеди Епископ Герасим је присутне поучио рекавши:

Драга браћо и сестре Господ нам даје спасоносни лијек. Ми људи нисмо свјесни колико је тешка болест гријеха коју носимо у себи. Господ нам нуди лијек који је и Он сам узео на себе и добровољно пострадао за нас људе. Тај спасоносни лијек јесте Крст. То је наш лични крст који носимо у овом свијету, крст нашега живота којег добровољно прихватамо из руку Господа. Прихватимо без роптања све оно што Господ даје и добро и лоше, да би смо се могли назвати истинском дјецом Божијом. Зато нам Господ у Јеванђељу говори и позива нас, никога не приморавајући, да ко хоће да иде за Њим нека се одрекне себе, дакле, нема приморавања и терања на тако велики и страшан подвиг, тај пут је пут Господњи и пут светих, и тај пут је Јеванђелски, узак, али спасоносан. Одрећи се себе значи одрећи се греховног човјека у нама, како би смо се сјединили са Богом. 

Scroll To Top
Descargar musica