Храмовна слава у Личком Петровом Селу

У Личком Петровом Селу, дана 12. јула 2021.године, свечано је прослављена храмовна слава чији су небески заштитници Свети првоврховни апостоли Петар и Павле, и том приликом Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим.

Преосвећеном Епископу су саслуживали: протонамјесник Никола Малобабић, презвитер Саша Кремић и протођакон Небојша Анђић.

По заамвоној молитви Епископ Герасим је извршио обред освећења славског кољива и колача, који су принесени у славу Божију и у част и спомен Светих апостола Петра и Павла – заштитника овога храма и места.

По окончању Свете Литургије Епископ Герасим се обратио вернима честитајући им данашњи празник рекавши: Прослављамо велике угоднике Божије – Свете апостоле, једнога од дванаесторице, апостола Петра и са њим апостола Павла који су широм васељене пронели реч Христову, реч Јеванђеља, и који су проширили хришћанство и крстили многе народе и тако их привели Господу нашем Исусу Христу. Обични рибари, како се и каже у Светом јеванђељу, људи који нису познавали тадашњу земаљску философију, јесу у Духу Светоме пронели речи Христове, заповести Његове, а сам апостол Петар у тешким тренуцима није био увек истрајан у вери, али је на Господње питање ко је Он, одговорио  Ти си Христос Син Бога живога, и управо му то није открила наука по телу, већ Отац Небески, што указује да су и апостоли Петар и Павле имали многе падове у своме животу, али у својој борби су остали увек уз Христа и истога живога Бога сведочили у свету који је распео Бога. Зато им ми данас као Црква благодаримо, јер су очували у Духу Светоме живот наше Цркве.

Scroll To Top
Descargar musica