Храмовна слава Св. Спиридон Чудотворац у Пероју

Православни житељи истарског места Перој свечано су дана 25. децембра 2021. године прославили храмовну славу Светог Сипридона Чудотворца епископа тримитунског. Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије началствовао је Светом архијерејском литургијом у Храму Св. Спиридона Тримитунског уз саслужење Преосвећене господе Епископа осечкопољског и барањског Херувима и домаћина Епископа горњокарловачког Герасима, свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско приморске и епархија осечкопољске и барањске и горњокарловачке.

На крају Литургије у славу Божију и част Светог Спиридона Чудотворца, епископа тримитунског, пререзан је славски колач, а потом је Епископ горњокарловачки Герасим сабранима честитао празник и поздравио браћу архијереје који су дошли да са његовом паством подијеле ову духовну радост, истичући посебну захвалност Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију. Након Епископа Герасима, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је такође одржао кратку бесједу поучавајући окупљене вјернике о животу Св. Спиридона и управо искористио примјер Св. Спиридона како би све поучио чврстини вјере и љубави Божијој рекавши:

Св. Спиридон се потпуно ослонио на Господа Исуса Христа и Господ Исус Христос се настанио у његовом срцу и он је њиме помагао, тјешио, његовом мудрошћу поучавао народ, али и исцјељивао, и за вријеме свога земаљскога живота, а посебно пошто га је Господ узео Себи. Онда је почео преко његових светих моштију да излива премнога чудеса и исцјељења.

Трудом и добротом овогодишњих кумова храмовне славе за све присутне вернике приређена трпеза љубави на којој су перојски верници и чланови Друштва перојских Црногораца прославили свог небеског заштитника, а прије одласка за трпезу љубави локални парох-протопрезвитер-ставрофор Горан Петковић повео је епископе и митрополита у обилазак музеја и галерије који су посвећени историји овог малог мјеста и његових житеља чија велика већина вуче поријекло из Црне Горе.

Scroll To Top
Descargar musica