Слава Светојовановског манастира у Гомирју

„Пророче и Претечо доласка Христовог, не умемо те достојно похвалити, ми који те љубављу поштујемо, јер неплодна тобом рађа и очева немост се ослобађа, славним и часним твојим рођењем: И оваплоћење Сина Божијега се свету проповеда.“ (тропар Рођења Светог Јована)

Евхаристијским сабрањем у манастирском храму рођења Светог Јована Крститеља у Гомирју молитвено је прослављена успомена на рођење Светог Јована, Предтече и Крститеља Господа нашег Исуса Христа. Сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије загребачко-љубљанске и Епархије горњокарловачке.

Након заамвоне молитве  извршен је трократни опход – литија око манастирског храма и освећење славског кољива и резање колача, у славу и част заштитника ове Свете обитељи.

По окончању сабрања, Његово Преосвештенство Епископ г. Герасим, обратио се окупљеним верницима пригодном беседом, говорећи о данашњем празнику и значају рођења Предтече и Крститеља Господњег.

Долазак Светог славног Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована најављивали су пророк Исаија и пророк Малахија, а када се време његовог рођења приближило Свети архангел Гаврил најављује првосвештенику Захарији рођење Јованово, да ће Јованова мисија бити велика и благословена и од Бога и од људи.

Scroll To Top
Descargar musica