Слава манастира Комоговине

У понедељак, дана 19. августа 2019. године, на празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у древној задужбини митрополита Атанасија Љубојевића – манастиру Комоговина.
Преосвећеном Епископу саслуживали су: архимандрит Наум, протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер-ставрофор Славиша Симаковић, ђакона Будимир Кокотовић и ђакон Илија Јовић.
По завршетку Литургије освештани су славско жито и колач, а по обичају освећено је грожђе.
Епископ г. Герасим је у својој беседи честитао свим присутнима данашњи празник и поучио их о значају данашњег дана, у који је Господ Исус Христос, након три године своје проповеди на земљи, повео апостоле Петра, Јакова и Јована на гору Тавор, где се за време молитве Његово лице измени и засија као сунце, а хаљине Његове постадоше сјајне и беле као снег, након чега се спусти један сјајан облак и заклони их, “и гле, глас из облака говораше: ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи; њега слушајте.” (Мт. 17;5). Тако се Господ Исус Христос преобрази пред њима и показа део Своје божанске славе.
Трудом домаћина, у манастирском конаку и порти припремљена је Трпеза Љубави за верни народ који се традиционално на овај дан окупља ради прославе овог великог празника у древној светињи манастира Комоговине.

Scroll To Top
Descargar musica