Светосавска академија у ХКД-у на Сушаку

Свако је славље подсјећање на своју властитост у мјери онога који је поред нас, у мјери другога. Светосавско славље јест првенствено властита провјера сама себе у себи. Светосавско славље јест и распростирање наше властитости у свој народ и мјерење колико и једнога и другога има, а ово ријечко славље говори да итекако има и појединца и његова народа. У препуној дворани осјетио се дах намножене осмовјековне историје – невидљиве, али присутне, која снажно, као најбољи генетски маркер, тече жилама колективитета. У тишини и полумраку малобројни Хор св. Николаја пјева химну св. Сави која нас садржајем и умилним гласом хориста смирује и уводи некога у молитву, а некога у његову властиту мисао. Достојанственост и величину славља приредили су нам браћа Теофиловићи с јединственим божанским гласом и посебним једногласним начином пјевања. Они су извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Браћа су близанци и сами кажу: „Створени смо да будемо двојица, а да пјевамо као једно.“
Стварност множине има величину у томе да када дише и удише буде једно. То је идеја слављења св. Саве, уједињење и идеје, и мисли, и вјере и живота у свом народу. Ту снагу српске традицијске музике која покреће и уједињује изводио је Трио Вељак, ријечка музичка породица, отац Валтер и кћери виолинистице Маја и Наташа. О важности повезаности града и грађана и континуиране узајамности преко три стотине година, у овом случају српске заједнице и Града Ријеке, ријечи похвале и поздраве присутнима је упутио замјеник градоначелника Ријеке др. сц. Никола Иваниш.
У име организатора ове свечаности, Српске православне црквене општине и управе парохије на Ријеци, присутне је поздравио презвитер Јован Галамић и подсјетио је на узајамност вјере, народа и св. Саве. Светосавску беседеу изговорио је ђакон Будимир Кокотовић из Карловца.
Као саставни дио програма, уз пригодан коктел, посјетитељи су могли разгледати и изложбу репродукција фресака и икона лозе Немањића. Показане слике најупечатљивије говоре о вјековној духовности и култури која је по својим животним манифестацијама и вриједностима ишла у корак с тадашњом Европом. У доба власти Немањића на подручју сликописања били су ангажирани понајбољи сликари па се зато из тог периода највреднија европска ликовна дјела налазе по задужбинама Немањића. Изложба је приређена тако да кроз репродукције фресака и икона приближи значај и величину владара и заслужних чланова лозе Немањића. Поставља се о великом празнику, о слављењу св. Саве, личности која је утемељила писменост српског народа, свете личности која је учврстила православну вјеру у свом српском народу и својом мудрошћу и светошћу учинила ју аутокефалном.
Свечана академија и изложба освјешћују нас у сазнању величине наше властите традиције, културе и вјере -нашега идентитета.

Борислав Божић, проф.

фото: Ђоко Глушица

Scroll To Top
Descargar musica