Свети и Велики Петак у Карловцу

Сва твар измени се од страха, гледајући Тебе Христе, обешена на Крсту: сунце се помрачи, и темељи земље се задрмаше, све састрадаваше Створитељу свега. Ти Који си драговољно све претрпео нас ради, Господе, слава Теби. (Стихира на Господи возвах)

На Велики Петак, 30. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

У овој свештеној служби сећамо се страдања и смрти на Крсту Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, који је сва мучења, унижења, пљување, бијење, шамарање, ругање, исмевање, црвену хаљину, трску, сунђер, оцат, клинце, копље, и после свега овога, крст и смрт примио ради нас и ради нашега спасења.

У току свете службе, на стиховним стихирама уз певање стихире „Тебе који се одеваш..“, Епископ Герасим је  заједно са свештенством извршио изношење плаштанице која симболично обележава полагање Христа Спаситеља у гроб.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер – ставрофор Милидраг Стокановић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и ђакон Будимир Кокотовић.

Scroll To Top
Descargar musica