Света Архијерејска Литургија у Смиљану и парастос жртвама Јадовна

У четвртак 24. јуна 2021. године, када молитвено прослављамо Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, служена је торжествена Литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану.

 Светим архијерејским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ паркачко-славонски господин Јован коме су саслуживали Његово Преосвештенество Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим и домаћин Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки господин Герасим уз саслужење: архимандрита мр Наума Милковић, протопрезвитера Слађана Никић, те протођакона Милана Томашевића, протођакона Небојше Анђића и ђакона Војислава Николић.

По завршетку Свете Литургије епископи су заједно са свештенством и сабраним народом обавили парастос над Шарановом јамом жртвама настрадалим у концентрационом логору Јадовно и тиме обележили осамдесет година од оснивања логора Јадовно.
У Јадовну је од маја до августа 1941. године, за 132 дана постојања логора, убијено више од 40.000 људи, од којих су 38.000 Срби. Шаранова јама је само једна од 32 јаме на Велебиту у које су бацане жртве логора који је имао своје испоставе и у заливима Метајна и Слана на острву Пагу, где су лешеви жена и деце бацани у море. Логор Јадовно основале су власти нацистичке творевине Независне државе Хрватске (НДХ), на планини Велебит, у Лици, убрзо по оснивању НДХ 1941. године. Јадовно је, уз Јасеновац, било највеће усташко губилиште у Другом светском рату.

Након завршетка парастоса поред централног споменика на Јадовну вијенце су положили изасланик Владе Републике Хрватске Борис Милошевић, Драгана Јецков испред Хрватског сабора, изасланик председника Републике Србије Веран Матић, председник Жидовске општине Загреб Огњен Краус и Милорад Пуповац испред СНВ-а, такође полагањем венаца пошту су одали представници САБА-е, сплитске ВеДРА-е, те амбасаде Републике Србије и Аустрије. 

Scroll To Top
Descargar musica