Света Архијерејска Литургија у Карловцу

У недељу двадесет пету по Духовима, дана 12. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Николаја Мирликијског у Карловцу. Преосвећеном Епископу саслуживалу су: протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић.

Ове недеље се у светом Јеванђељу читало зачало о милостивом самарјанину, те је Преосвештени Епископ након свршетка литургијског сабрања своју проповјед посветио тумачењу истог. На почетку своје бесједе најприје је вјерном народу објаснио ко је то ближњи и шта та ријеч заиста значи, говорећи да је за нас ближњи сваки човјек који је у невољи без обзира да ли он нама био у сродству или не. Даље поучавајући вјернике, Епископ је нагласио да је управо љубав основ свега, јер без љубави не можемо препознати своје ближње нити бити милостиви као Самарјанин из данашње Јеванђељске приче.

Ако имамо љубав онда имамо и милосрђе и доброту али и страдање, јер управо овај Самарјанин којег спомиње јеванђељска прича јесте праслика Христова. Самарјанин је као Христос одбачен од стране Јудеја – за самарјане су говорили да су нечисти и да су безбожници, док су за Христа говорили да је богохулник и преварант, а обојица имаху толико љубави за ближње своје да су безусловно помагали и онима који их омаловажавају и одбацују.

Зато браћо и сестре имајмо љубави и пазимо на своје ближње да би смо задобили Царство Божије кроз Господа нашега Исуса Христа коме је слава и хвала у све вијекове. Амин.

Scroll To Top
Descargar musica