Празник Цвети свечано прослављен у Ријеци

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, 25. априла 2021. године, у храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Ријеци.

Преосвећеном Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Мићо Костић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, протопрезвитер Јован Галамић и ђакон Небојша Анђић.

По заамвоној молитви Епископ г. Герасим је извршио чин благосиљања и освећења маслинових гранчица.

У својој архипастирској беседи Епископ Герасим је поучио присутне рекавши: Данас празнујемо Цвети – Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, пред Његово страдање, Господ је посетио Јудеју и Витанију, и баш у Витанији Господ је  васкрсао четвородневног Лазара, Господ је то учинио да би у вери учврстио своје ученике и све оне који слушају Његову проповед учврстио у тој вери да је Он прави и Једини истински Син Божији, који је дошао у овај свет да спасе човека од смрти и робовања греху. Господ је пониозио Себе узео обличје слуге за своју творевину, и тиме потврдио љубав и спремност да све учини за род људски. Страдао је, умро је, али и Васкрсао и показао пут љубави и смирења. Велика је жртва и љубав Божија, јер Онај који саздаје сву твар, силази са Небеса кроз утробу Мајке Божије узима на себе обличје слуге, данас Он на магарету свечано улази у Јерусалим, и одлази на добровољно страдање, али и Васкрсење и на Његовом Васкрсењу треба да се темељи наша вера и наше биће. У овај Господњи дан треба да узнесемо благодарност Њему, да се сјединимо са Господом у Светој евхаристији, и да се кроз сједињење са Њим присјетимо Његово искупитељске и спасоносне жртве за све нас!

Scroll To Top
Descargar musica